ANKARA (İGFA) – Ticaret Bakanlığı yerli üretimi ve istihdam artırma maksatlarına yönelik siyasetleri faal halde uygulamaya devam ediyor.
Türkiye’nin yerli üreticilerimizi ithalat kaynaklı haksız uygulamalara ve tehditlere karşı ticaret siyaseti savunma araçları ile koruyan ülkeler ortasında yer aldığına dikkati çekilen açıklamada, ithalatın yüzde 88’lik kısmının hammadde ve yatırım malından oluştuğu vurgulandı.
“Bu kapsamda, anti-damping önlemleri çerçevesinde, 1995 yılından bu yana Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak toplam 204 önlem alınmıştır” denilen açıklamada, şu tabirler kullanıldı:
“Ülkemizde halihazırda 126 adet anti-damping ve anti-sübvansiyon önlemleri yürürlüktedir. 2022 yılında ithalatımızın 4 milyar dolarlık kısmı önlemlere tabi olup, anlık olarak 11 ülke menşeli 12 eser kümesinde ise soruşturmalarımız devam etmektedir. Halihazırda 9 adet korunma önlemi yürürlükte olup, bu önlemler 2022 yılında yaklaşık 800 milyon dolarlık ithalata tesirde bulanarak, yerli üreticilerimizi müdafaa altına alarak ülkemizdeki istihdamın ve üretimin artışına öncelik verilmektedir. Başka taraftan, Ticaret Bakanlığı olarak, ülkemiz menşeli eserlere karşı öteki ülkelerce yürütülen ticaret siyaseti savunma araçları soruşturmalarında, ülkemiz ve ihracatçılarımızın hakları ilgili ülke makamları nezdinde ve milletlerarası platformlarda aktif biçimde savunularak ihracat pazarlarına manisiz olarak erişimleri sağlanmaktadır. İhracat, ithalat, üretim ve istihdam düzleminde, büyümenin öncü göstergelerinden ihracat sayılarımız yanında, üretim temelli ithalat uygulamamızla ülke iktisadının büyümesine, gelişmesine ve toplumsal refaha öncelik verilmektedir”