Avrupa Birliği Devasa Bilgi İşleme Gücüne Sahip Bilgisayarını Tanıttı

#image_title

Avrupa Birliği’nin (AB) ilk exaFLOP süper bilgisayarı, ARM ve Nvidia’nın ilgili mimarilerini kullanacak ve bölgedeki yapay zekâ gelişmelerinde önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor. JUPITER adlı bu süper bilgisayarın toplam bütçesi 273 milyon avro olarak belirlendi. Projenin geliştirilmesi ise Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortak Girişimi ile Eviden ve ParTec gibi teknoloji firmalarının oluşturduğu bir grup tarafından yürütülmektedir.

AB İlk ExaFlop Süper Bilgisayarını Sergiledi

ARM, süper bilgisayar sektöründe önde gelen bir oyuncu olmasa da şu anda sadece ilk on süper bilgisayarda ARM tabanlı bir işlemci görmemizden anlaşılıyor. Özellikle ARM ve Nvidia tabanlı AB’nin süper bilgisayarı, bu dönemde yapılan tercihler arasında öne çıkıyor. Aynı zamanda AB’nin JUPITER süper bilgisayarı, SiPearl’in Rhea işlemcisiyle donatılacak ve bu da endüstrideki en güçlü çözümlerden biri haline gelecek.

Teknik özelliklere ilişkin ayrıntılar henüz açıklanmamış olsa da JUPITER’in son teknolojiye sahip bir süper bilgisayar. SiPearl’ün ARM tabanlı işlemcileri, Neoverse V1 CPU’larından oluşan bir yığın şeklinde kullanılıyor. Performans verileri henüz resmi olarak açıklanmadı, ancak Neoverse N1 CPU’ları üst düzey bilgi işlem performansı sunmak için oldukça yeterli olacak gibi görünüyor. Yerleşik grafik özelliklerine gelince, JUPITER, endüstride büyük talep gören Nvidia’nın H100 GPU’larına sahip olacak.

JUPITER exaFLOP süper bilgisayarının ortaya çıkışı, Avrupa Birliği’nin küresel teknoloji endüstrisinde “bağımsız” bir oyuncu olma çabasının önemli bir göstergesidir. Bu süper bilgisayarın Rhea işlemcilerini kullanmasının ana nedeni, bu işlemcilerin “kurum içi” bir ürün olması ve tamamen kendi kendine yetme hedefine yönelik atılmış bir adım olmasıdır. Ayrıca JUPITER’in yanı sıra Avrupa Birliği, 2025 yılına kadar hazır ve çalışır durumda olması beklenen Fransa merkezli ikinci exascale süper bilgisayarı üzerinde de çalışıyor.

Exit mobile version