Hindistan’ın Ambitiously Uzay İstasyonu İnşası

#image_title

Hindistan, 2035 yılına kadar kendi uzay istasyonunu oluşturmayı ve beş yıl sonrasında Ay’a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi hedefliyor. Son yıllarda uzay programını hızlandıran ülke, geçtiğimiz ağustos ayında Ay’ın güney kutbu yakınlarına başarılı bir şekilde bir uzay aracını indiren dünyanın ilk ülkesi oldu.

Kısa bir süre sonra, Eylül ayında Güneş’i incelemek üzere bir sonda başarıyla fırlatıldı. Şimdi ise Hindistan’ın odak noktası, insanlı uzay görevlerine yönelik.

KENDİ UZAY İSTASYONUNU KURACAK

Hindistan, 17 Ekim Salı günü yaptığı açıklamada 2040 yılına kadar Ay yüzeyine astronot gönderme ve 2035 yılına kadar Dünya yörüngesinde dolaşacak bir uzay istasyonu kurma hedeflerini duyurdu. Ülke, 23 Ağustos’ta Chandrayaan-3 aracıyla Ay yüzeyine başarılı bir şekilde yumuşak iniş yapan dördüncü ülke olma başarısını elde etmişti.

Ancak bu yetmemiş olacak ki Hindistan daha büyük projeleri gerçekleştirme yolunda kararlılıkla ilerliyor. Açıklamada, Hindistan’ın gelecekteki Ay keşif çalışmalarının, ek robotik Chandrayaan misyonları, yeni bir fırlatma rampası ve ağır yük fırlatma aracı gibi önemli bileşenleri içereceği vurgulandı.

Sonraki Kritik Görev 2025’te

Hindistan’ın Gaganyaan insanlı uzay uçuşu programı, üç astronotu 2025 yılında alçak Dünya yörüngesine göndermeyi hedefliyor. Bu programın ilerlemesi için büyük öneme sahip olan test süreci, bu yılın geri kalanı ve önümüzdeki yıl boyunca toplam 20 büyük test içerecek. Bu testler arasında, mürettebat kaçış sisteminin doğrulandığı ilk yüksek irtifa iptal testini, 21 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirileceği duyuruldu.

Ülkenin Sriharikota’daki uzay üssünden fırlatılacak olan Test Vehicle Demonstration 1 (TV-D1) görevi, aynı zamanda drogue paraşütlerinin uzay aracını etkili bir şekilde stabilize edip etmekte başarılı olup olmadığını ve Dünya atmosferine yeniden giriş sırasında aracı yavaşlatıp yavaşlatamayacağını göstermeyi amaçlıyor.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Venüs’ün kavurucu sıcaklıklarına sahip yüzeyini incelemek amacıyla Shukrayaan-1 yörünge aracını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. ISRO Başkanı S. Somanath, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, bu görev için kullanılacak faydalı yüklerin şu anda geliştirildiğini ifade etmişti.

Ayrıca Mars’a ikinci bir yörünge görevi de ülkenin gündeminde.

Hindistan’ın ilk Mars görevi olan Mars Orbiter Mission (MOM), 2013 yılında fırlatılmış ve 2022 yılı Nisan ayına kadar sekiz yıl boyunca Kızıl Gezegen’in atmosferini incelemişti. MOM 2 görevinin, önümüzdeki yıl içinde fırlatılması bekleniyor.

ABD’de ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Hindistan, Ay hedeflerini gerçekleştirmek için uluslararası arenada yalnız değil. ABD, 50 yıl önceki Apollo programından bu yana ilk mürettebatlı Ay iniş görevi olan Artemis 3’ü 2025 sonlarına doğru fırlatmayı hedefliyor. Artemis 3 astronotları, Ay’ın güney kutbuna yakın olan 13 farklı potansiyel iniş bölgesinden birine inecekler.

Öte yandan Çin, kendi mürettebatlı Ay inişi görevini bu on yılın sonundan önce gerçekleştirmeyi planlıyor ve bu hedef doğrultusunda Ay’ın güney kutbuna yakın bazı bölgelere göz dikmiş durumda.

Exit mobile version