İsrail’den ‘Demir Işın’ Lazer Silahı

#image_title

Bu sistem, Demir Kubbe füze savunma sisteminin müdahale edebileceğinden daha yakın mesafedeki kısa menzilli füzeleri etkisiz hale getirmek amacıyla geliştirildi.

Hamas’a karşı devam eden savaş krizi sırasında, İsrail, farklı tehditlere karşı hava savunma yeteneklerini güçlendirmek amacıyla son teknoloji bir lazer silah sistemi olan ‘Demir Işın’ı aktif muharebe hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Birkaç sene daha hizmete girmesi beklenmeyen ve İsrail’in entegre füze savunma sisteminin kısa menzilli bileşeni olarak görev yapacak olan Demir Işın, gelen roketleri, insansız hava araçlarını, topçu ve havan mermilerini etkisiz hale getirebilecek.

DEMİR KUBBE’YE YARDIMICI “DEMİR IŞIN”

İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilen ve “Demir Işın” veya resmi adıyla “Magen” veya “Light Shield” olarak bilinen yönlendirilmiş enerji silahı hava savunma sistemi, 11 Şubat 2014 tarihinde Singapur Airshow’da tanıtıldı. Bu sistem, kısa menzilli füzeleri hedef alarak Demir Kubbe sisteminin etkili bir şekilde müdahale edemeyeceği yakın menzilli tehditlere karşı tasarlandı. Demir Işın’ın menzili 7 kilometreye kadar ulaşabiliyor ve insansız hava araçlarını (İHA) da hedef alabilme yeteneğine sahip. Iron Beam, İsrail’in Arrow 2, Arrow 3, David’s Sling ve Iron Dome gibi entegre füze savunma sistemlerinin altıncı bileşeni olarak görev yapacak.

Demir Işın veya Iron Beam sistemi, havada bir hedefi imha etmek için fiber lazer teknolojisini kullanacak. Bu sistem, bağımsız bir şekilde çalışabilir ya da bir hava savunma sisteminin bir parçası olarak harici işaretleme ile entegre edilebilir. Ayrıca lazer sistemlerinin veya daha genel olarak yönlendirilmiş enerji silahlarının, geleneksel füze önleyicilere göre bir dizi avantajı bulunuyor. Bu avantajlar arasında atış başına daha düşük maliyet, sınırsız atış kapasitesi, düşük operasyonel giderler ve daha az insan gücü kullanımı yer alıyor.

DONANMA VERSİYONU DA OLACAK

2016 yılı itibariyle Iron Beam, büyük ölçüde İsrail Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından finanse ediliyordu ve aynı zamanda Rafael, sistemin menzilini artırmak ve prototipini daha da geliştirmek amacıyla diğer şirketlerle iş birliği yapmayı hedefliyordu. Ancak Aralık 2022’de Rafael ve Lockheed Martin, Iron Beam projesine dayalı bir lazer savunma sistemi geliştirmek için bir araya geldiklerini duyurdular. Bu iş birliğinin amacı, 300 kW’a kadar güç sağlayabilen ve aynı anda birden fazla hedefi vurabilen bir çift katı hal lazer sistemini üretmekti.

Rafael firması şu an itibariyle Demir Işın sistemindeki testlerin büyük bir bölümünü tamamlamış durumda ve kara tabanlı versiyonunun operasyonel kullanıma hazır hale gelmesi için tahmini süre 3 yıl olarak belirleniyor. Şirket, deniz tabanlı versiyonunun aktif olarak kullanılabilir hale gelmesinin ise 4 ila 5 yıl sürebileceğini ifade ediyor.

Exit mobile version