SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Dünya » İsrail’in Gazze Şeridi’ne Hava Saldırıları Sürüyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne Hava Saldırıları Sürüyor

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına devam ediyor. İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1537 kişi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma:
Güncellenme:
İsrail’in Gazze Şeridi’ne Hava Saldırıları Sürüyor

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesine, Gazze kentinin batısına ve Han Yunus kentlerine hava saldırıları düzenledi.

GAZZE’DE ÖLENLERİN SAYISI 1537’YE YÜKSELDİ

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarında ölenlerin sayısının 500’ü çocuk olmak üzere 1537’ye ulaştığı bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 500’ü çocuk, 276’sı kadın olmak üzere 1537 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 bin 612 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Bakanlık önceki açıklamasında 1417 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 268 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

ÖLEN İSRAİLLERİN SAYISI 1300’E YÜKSELDİ

İsrail devlet televizyonu KAN, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” saldırısında ölü sayısının 1300’e yükseldiğini belirtti.

Devlet televizyonu, saldırılarda yaralanan İsrailli sayısını da 350’si ağır olmak üzere 3 bin 300 olarak açıkladı.

İSRAİL, GAZZE’DE 4 SAĞLIK ÇALIŞANINI ÖLDÜRDÜ

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail güçleri bölgenin kuzeyinde bir ambulansı hedef aldı. Ambulanstaki sağlık çalışanları Halil eş-Şerif, Yüsra el-Mısri ve Ahmed Dehman hayatını kaybetti. Kızılaydan yapılan bir başka açıklamada ise sağlık görevlisi Hatem Avad’ın Gazze’nin doğusundaki Karni geçiş noktasında insani görevini yerine getirirken öldürüldüğü kaydedildi.

İŞGAL ALTINDAKİ BATI ŞERİA’DA OLAYLAR ÇIKTI

Öte yandan, Nablus’a bağlı Kusra beldesinde Filistinliler ile fanatik Yahudi yerleşimciler arasında olaylar çıktı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Facebook sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’daki saldırılarda ölenlerin sayısının 28’e, yaralıların sayısının ise yaklaşık 150’ye ulaştığı belirtildi.

İsrail güçleri Kudüs’ün yanı sıra Batı Şeria’nın Tubas, Nablus, Eriha, Ramallah ve El Halil kentlerinde gözaltı operasyonları gerçekleştirdi.

İsrail güçleri, bu operasyonlarda 18’i El Halil’den olmak üzere 30 Filistinliyi gözaltına aldı.

Son rakamlarla birlikte İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim’den bu yana Kudüs ve Batı Şeria’da İsrail güçlerince gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 150’ye ulaştı.

GAZZE’NİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Gazze Şeridi’nde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.

BM: GAZZE FACİAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

AA muhabirine konuşan Birleşmiş Milletler, Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Abu Hasna, İsrail’in Gazze Şeridi’ne açılan tüm sınır kapılarını kapatmaya devam ettiğine işaret ederek insani yardım ulaştırılmasının imkansız hale getirildiğine dikkati çekti.

Abu Hasna, “Gazze Şeridi, su, sağlık malzemeleri ve gıda dahil insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmazsa eşsiz bir insani faciaya şahit olacak.” dedi.

“İlerleyen saatlerde Gazze’de benzinin biteceğini ve hastanelerin hizmet dışı kalacağını” vurgulayan Abu Hasna, durumun bu şekilde devam etmesi halinde Gazze Şeridi’nde iki hafta içinde yiyecek bulunmayacağını söyledi. Gazze’de 260 binden fazla Filistinli yerinden oldu

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), yapılan açıklamada, “Gazze’de 263 bin 934’ten fazla kişinin evlerini terk ettiğine inanılıyor.” ifadesi kullanıldı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansından (UNRWA) gelen bilgilere göre ise Gazze’de 175 binden fazla kişinin BM’ye ait 88 okula sığındığını duyuruldu.

İSRAİL ORDUSU, GAZZE’Yİ OBÜSLERLE VURUYOR

İsrail ordusu sınır bölgesine yerleştirdiği çok sayıda obüsle Gazze’ye saldırılarını yoğunlaştırdı.İsrail savaş uçakları Gazze’deki İslam Üniversitesi’ni bombaladı

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu.

Haberde, saldırılarla enkaza dönüşen bölgeye kimsenin giremediğine işaret edildi.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü de İsrail saldırılarıyla yıkılan binaların altında çok sayıda kişinin bulunduğunu, sivil savunma ekiplerinin çalışmalarının saldırılar nedeniyle sekteye uğradığını açıkladı.

İSRAİL ORDUSU: BİR GRUP SİLAHLI FİLİSTİNLİ İLE ÇATIŞTIK

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, “Gazze Şeridi sınırında ve Askalan’da 18 silahlı ile çatışma yaşandı.” dedi.

Gazze Şeridi’nden son iki günde herhangi bir sızma eylemi kaydedilmediğini aktaran Hagari, sınır yakınındaki beldelerin tahliyesinin tamamlandığını, bazı bölge sakinlerinin evlerinde kalmayı tercih ettiğini söyledi.

İSRAİL İLK KEZ ÇOK NAMLULU ROKETATARLA SALDIRDI

İsrail ordusundan gelen açıklamada, İsrail ordusuna bağlı 282. Tugay 334. Taburunun 9 Ekim Pazartesi günü, Gazze Şeridi’ndeki Hamas mevzilerine M270 uzun menzilli roket topçusu (MLRS) kullanarak saldırı düzenlediği belirtildi.

Saldırıya ilişkin ayrıntı paylaşılmayan açıklamada, “Saldırıda isabet oranı çok yüksek olan uzun menzilli füzeler kullanıldı.” ifadesine yer verildi.

FİLİSTİN: İSRAİL, GAZZE’DE SOYKIRIM SUÇU İŞLİYOR

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in saldırılarında fosfor ve misket bombaları kullandığı işaret edilirken “İsrail Gazze’deki halkımıza karşı uluslararası yasaklı silahları kullanarak soykırım suçu işliyor.” ifadeleri yer aldı.

GAZZE’YE SU, ELEKTRİK VE GIDANIN KESİLMESİ SAVAŞ SUÇUDUR

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem Sözcüsü Kerim Cibran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın 2,23 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikinin kesilmesi yönündeki açıklamasının tam bir savaş suçu olduğunu ifade etti.

Abluka ve bombardıman altındaki Gazze Şeridi’nin önceden de şimdi de desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Cibran, şunları kaydetti:

“İsrail’in, Gazze’nin suyunu kesmesi, 2,23 milyondan fazla Filistinlinin suyunun kesildiği anlamına gelir. Aynı şey, elektrik kesintisi ve bunun hayati önem taşıyan cihazlar ile hastanelerin işleyişi üzerindeki etkisi için de geçerli. Dolayısıyla su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikinin kesilmesi 2,23 milyon Filistinli için bir çeşit ölüm anlamına geliyor.”

Bombardıman ve katliam altındaki insanlara ivedilikle insani ve tıbbi yardım, su ve elektrik ulaştırılmamasının, İsrail’in resmi açıklamalarla uyguladığı öldürme, tasfiye ve barbarca cezalandırmaların bir başka şekli olduğunu vurgulayan Cibran, şunları söyledi:

“İsrailli yetkililer, su, elektrik ve yakıtın kesildiğini, Gazze Şeridi’ne herhangi bir yardımın ulaşmaması için sıkı ve teşekküllü bir abluka uygulandığını açıkça ifade etti. Bu, başlı başına bir savaş suçu.”

BOMBALANAN GAZZE’DEN İSRAİL’E ATIŞLAR SÜRÜYOR

İsrail’in Gazze sınırı yakınında bulunan Sderot şehrinde Filistinli gruplarca çok sayıda roket atıldı.

Sirenlerin çalmasından sonra atılan roketler, İsrail’e ait “Demir Kubbe” savunma sistemince havada imha edildi.

İsrail makamlarından şu ana kadar atılan roketler nedeniyle can kaybı veya maddi hasar oluştuğuna dair bir bilgi paylaşılmadı.

HAMAS, SALDIRILARINDA ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİALARINI YALANLADI

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’de çocukların öldürüldüğüne dair Batı’daki bazı medya organlarında yer alan iddiaların tümüyle asılsız olduğu belirtildi.

Söz konusu iddiaların “Filistin halkına ve direnişine iftira atmak üzere İsrail’in uydurduğu hikayelerden ibaret olduğuna” işaret edilen açıklamada, “Bu iftiraların sonuncusu da çocukların kesilerek öldürüldüğü ve sivillerin hedef alındığı oldu.” denildi.

Herhangi bir araştırma yapılmadan İsrail hikayesini benimseme ve onun yanında yer almanın “medyanın çöküşü” olarak yorumlandığı açıklamada, bu tür iddialarla İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü “katliam suçlarının üstünün örtülmeye çalışıldığı” ifade edildi.

İSRAİL’E AİT POLİS MERKEZİNDE ENKAZ KALDIRILIYOR

İsrail’e sızan Filistinli grupların bir süre kontrolünü ele geçirdiği ve bu gruplar ile İsrail güçleri arasında saatlerce süren çatışmalarda ağır hasar alan Sderot polis merkezinden geriye kalan yapı, iş makinalarıyla yıkılarak enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı.

KAN: ABD, GAZZE’DEN MISIR’A İNSANİ KORİDOR OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Washington yönetimi son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları Gazze Şeridi’nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladı.

Söz konusu hazırlıklar, İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara operasyonu başlatacağına dair tahminlerin arttığı bir dönemde geldi.

Haberde, Gazze Şeridi’nden tahliyesine izin verilecek Filistinlilerin kimler olduğu ya da Mısır’dan sonra nereye yerleşeceklerine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.

AA muhabirine konuşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise Washington yönetiminin Gazze’deki sivillere güvenli koridor oluşturulması için İsrail ve Mısır ile görüşüldüğünü duyurmasına ilişkin soru üzerine, “Şu anda bu konuyla ilgili herhangi bir yorumumuz yok.” dedi.

İSRAİL’İN SALDIRILARINDA 8 GAZETECİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana hedef gözetmeksizin ve şiddetini artırarak sürdürdüğü saldırılarda 8 gazeteci hayatını kaybetti.

Gazze’deki hükümet basın ofisinin açıklamasında, 8 gazetecinin saldırılar sırasında yaşamını yitirdiği, 10 gazetecinin yaralandığı, 2 gazetecinin de kayıp olduğu kaydedildi.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS), gazetecilerin ölümüyle sonuçlanan ve gazetecileri hedef alan saldırıları kınadı.

İki kuruluşun ortak açıklamasında, “Gazze Şeridi’nde Hamas ve İsrail arasında devam eden askeri operasyonlar sırasında 5 Filistinli gazeteci öldürüldü, birçoğu yaralandı ve diğerleri de kayıp. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Filistinli Gazeteciler Sendikası (PJS), gazetecilerin öldürülmesini ve gazetecilere yönelik devam eden saldırıları kınamaktadır. IFJ ölümlerle ilgili derhal soruşturma başlatılması çağrısında bulunmaktadır.” denildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Şerif Mansur da, gazetecilerin kriz dönemlerinde önemli işler yapan siviller olduğunu ve savaşan taraflarca hedef alınmamaları gerektiğini vurguladı.

Mansur, “Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan, bölgedeki muhabirlerin çatışmalar hakkında doğru bilgiyi sağlamasına güveniyor. Tüm siviller gibi gazeteciler de saygı görmeli ve korunmalıdır.” dedi.

Uluslararası Göç ve Mülteci Derneğinden çatışmaların durdurulması çağrısı

Uluslararası Göç ve Mülteci Derneği (IMRA) Başkanı Prof. Dr. Emine Sare Aydın, “Filistinli Kardeşlerimizle buluşuyoruz, sonuna kadar yanlarındayız” sloganıyla düzenlenen toplantıda, İsrail ve Filistin arasında 5 günden beri süren çatışmanın, masum sivilleri hedef alan şiddetin ve insan onuruna yakışmayan muamelelerin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Almanya, Brezilya ve Arjantin, İsrail’den vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor

Spiegel’in haberine göre, Alman Dışişleri Bakanlığının talimatıyla, Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın perşembe ve cuma günleri tahliye amaçlı İsrail’e 4 uçuş gerçekleştireceği ifade edildi.

Bakanlığın, İsrail’den ayrılmak isteyen Alman vatandaşları için günün her saati ulaşılabilen özel telefon hattı oluşturduğu kaydedildi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ise X sosyal medya hesabındaki paylaşımında, Brezilyalıların tahliyesi için ilk uçağın Tel Aviv’e indiğini söyledi.

İsrail’e pazar gününe kadar 5 uçağın daha gönderileceğini belirten Lula da Silva, “Federal hükümet, bölgedeki barış süreci için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyor. Talep eden tüm Brezilyalıların ülkelerine geri gelmesini sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero da İsrail’deki Arjantinlilerin ülkeye getirilmesi için Savunma Bakanı ve Arjantin Hava Yolları ile durumu ele aldıklarını bildirdi.

Cafiero, turistik ve iş amaçlı birçok Arjantinlinin İsrail’de bulunduğunu kaydederek, bu kişilerin ülkeye geri dönüş işlemlerinin sağlanması için Tel Aviv Başkonsolosluğu ve büyükelçilik ile çalıştıklarını duyurdu.

“İsrail Gazze’de sivillere karşı 23 katliam gerçekleştirdi”

Gazze Şeridi’ndeki Hamas’a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail’in önceden uyarı veya bilgilendirme yapmaksızın Gazze’de evlerinde oturan aileleri hedef alarak 23 katliam gerçekleştirdiğini söyledi.

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,23 milyon Filistinliye karşı savaş suçu işlediğini belirtti.

İsrail’in Gazze’de önceden uyarı veya bilgilendirme yapmadan evlerinde güvende olan aileleri hedef alarak 23 katliam gerçekleştirdiğini kaydeden Maruf, bu katliamlarda çoğu kadın ve çocuk 160’tan fazla sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikini engelleyerek 2,23 milyon insanı toplu olarak cezalandırdığını vurgulayan Maruf, Gazze’de şu ana kadar ölenlerin sayısının 1000’i aştığını, yaralananların da çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 binden fazla olduğunu hatırlattı.

Maruf, Gazze’de şu ana kadar yerinden edilenlerin sayısının 250 bini aştığını belirtirken, İsrail saldırılarının artarak devam etmesi ve imkanların oldukça sınırlı olması nedeniyle yıkılan binaların enkazındakileri arama kurtarma çalışmalarında yetersiz kalındığını dile getirdi.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü de İsrail saldırılarıyla yıkılan binaların altında çok sayıda kişinin bulunduğunu, sivil savunma ekiplerinin çalışmalarının saldırılar nedeniyle sekteye uğradığını açıkladı.

İsrail saldırılarında kamu binaları ve UNRWA okulları yıkıldı

Arama kurtarma çalışmalarının yapılamaması nedeniyle can kayıplarının arttığını vurgulayan Maruf, “İsrail, şu ana kadar Gazze Şeridi’nde 27 hükümet binasının yanı sıra onlarca kamu ve hizmet tesisini bombaladı. Bu nedenle de elektrik, su şebekesi ve kanalizasyon gibi altyapıda ciddi bir yıkım söz konusu.” dedi.

İsrail’in yıkıcı bombardımanlarında Gazze’de binlerce konuttan oluşan bazı mahallelerin tümüyle yerle bir edildiğini aktaran Maruf, “Ayrıca Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait 48 okulda da yıkım oldu. Buralarda 10 eğitimci öldü, yaklaşık 300 çocuk da yaralandı.” diye konuştu.

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde birinci derece sağlık hizmeti verilen 52 merkezden 29’unun hizmet dışı kaldığını kaydeden Maruf, bu merkezlerin hizmet dışı kalmasına bağlı olarak binlerce kronik hastanın hayatının da tehlikede olduğunu vurguladı.

Tarihi cami ve kiliseler vuruldu

Maruf, Beyt Hanun Hastanesi başta olmak üzere bazı hastane ve sağlık merkezlerinin de hizmet dışı kaldığını belirterek, “İsrail 10 camiyi yıktı, onlarca cami ve mabede de zarar verdi. Bunlar arasında 7 tane tarihi cami ve kilise de var.” ifadelerini kullandı.

Yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi’ne girmesinin engellendiğine dikkati çeken Maruf, İsrail saldırılarında 8 gazetecinin yaşamını yitirdiğini, 20’sinin yaralandığını ve medya kuruluşlarına ait onlarca merkezin yıkıldığını kaydetti.

Filistinli yetkili, “İsrail’in 13 tane ambulansı vurması sonucu 6 sağlık çalışanı öldü, 18’i yaralandı.” dedi.

Gazze’deki tek elektrik santralinin yakıtı tükendi, 2 milyonu aşkın kişi elektriksiz kaldı

İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi’nde tek elektrik santralinin de yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.

Gazze Enerji Kurumu Başkanı Celal İbrahim, akaryakıt girişini engellemesi nedeniyle, bölgedeki tek elektrik santralinin çalışması için gerekli yakıtın tükendiğini belirtti.

İbrahim, elektrik santralinin yakıt eksikliği nedeniyle hizmet dışı kalmasının ardından Gazze Şeridi’nin tamamında elektrik kesintisi yaşandığını belirtti.

İsrail’in, “dış dünyadan tamamen izole etmek” amacıyla hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların elektriğini de kestiği belirtildi.

“Gazze Şeridi’ni yaşanmaz hale getirmeye çalışıyor”

Enerji Kurumu Başkanı Zafir Mulhim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in 8 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne sağladığı 120 megavatlık elektrik tedarikini durdurduğunu ifade etti.

“Bugün Gazze Şeridi’ndeki yapıların çatısındaki güneş pillerinin çoğunun tamamen hasar aldığını ve enerji üretemez halde olduğunu belirten bir rapor aldım.” diyen Mulhim, şunları söyledi:

“İsrail’in şu anki hedefi Gazze Şeridi’ni tüm elektrik kaynaklarından mahrum bırakmak ve burayı yaşanmaz bir yer haline getirmek.”

Gazze Şeridi’ndeki elektrik şirketi, 2010 yılından bu yana halkın ihtiyacını karşılamak için bazı yerlere elektrik verip diğerlerinde kesilmesine dayalı dönüşümlü bir tedarik sistemine başvuruyor.

İsrail hastanelerindeki yaralı Filistinlilerin “infaz edilebileceği” uyarısı

İsrail Sağlık Bakanlığının, devam eden çatışmalarda yaralanan ve İsrail hastanelerinde tedavi gören Filistinlilerin “infaz edilmesi” olasılığı konusunda uyardığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları üyesi en az üç kişinin İsrail hastanelerinde, çatışmalarda yaralanan İsraillilerle aynı bölümlerde tedavi gördüğü kaydedildi.

Üst düzey hastane yetkililerine dayandırılan haberde, hastane yetkililerinin, yaralı Filistinlileri “başka seçenekleri olmadığı için” kabul etmek zorunda kaldıkları aktarıldı.

Haberde, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, “güvenlik kurumlarının sorgulamak istediği” yaralı Filistinlilerin kapalı bir askeri tesise nakledilmeleri yönünde çağrıda bulunduğu ifade edildi.

İsrail Sağlık Bakanlığının, yaralı Filistinlilerin İsrail vatandaşları tarafından infaz edilmesinden endişe duyduğu ve hastane yönetimlerine buna karşı hazırlık yapmaları talimatını verdiği kaydedilen haberde, bakanlığın, bu hastanelerdeki güvenlik görevlilerinden, yargısız infaza kadar varabilecek olaylara karşı hazırlıklı olmalarını istediği aktarıldı.

Habere göre, ismi verilmeyen bir hastane yetkilisi, yaralı Filistinlilerin İsrail hastanelerinde tedavi edilmek üzere tahliye edilmesi yönünde kendilerine bilgi verildiğini ve aynı zamanda vatandaşların yargısız infaz noktasına varacak derecede olaylar çıkarma niyetinde olduklarına dair ihbarların olduğu bilgisi aldıklarını söyledi.

Gazze sınırından İsrail’e sızmaya çalışan 3 Filistinli direnişçi öldürüldü

İsrail basınındaki haberlere göre, Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşimi Zikim’e sızan Filistinli silahlı kişilerle İsrail askerleri arasında çatışma çıktı.

Times of Israel ve Kanal 12’nin aktardığına göre, çatışmalarda 3 Filistinli direnişçi öldürüldü.

Öte yandan İsrailli yerel yetkililerin, Gazze’ye sıfır noktadaki Zikim ve Karmia’da henüz tahliye edilmemiş İsraillilerden sığınaklarda kalmalarını istediği aktarıldı.

İsrail güçleri, Batı Şeria’da Filistinli bir çocuğu öldürdü

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Hail kentinin doğusunda ateş açması sonucu Filistinli bir çocuk hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin El Halil kentinin doğusundaki Beni Naim beldesinde açtığı ateşte 16 yaşındaki Müennis Zeyadat’ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Netanyahu, Gantz ile “acil durum hükümeti” için anlaştı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırıları ve buradan roket atışları devam ederken “acil durum hükümeti” kurulması için anlaştı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu ve Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz, hükümet kurma konusunda uzlaştı. Likud Partisi kaynakları, Netanyahu, eski Genelkurmay Başkanı Gantz ve Savunma Bakanı Gallant’ın “daraltılmış savaş kabinesinde” yer alacağını söyledi.

Öte yandan İsrail hükümeti ve Netanyahu, İsrail merkezli yayın yapan bazı medya kuruluşlarının eleştirilerinin hedefi haline geldi.

Guterres: Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var

BM Genel Sekreteri Guterres, “Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze’ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var.” dedi.

BM: Gazze’de insani koridor oluşturulmasını istiyoruz

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında AA muhabirinin, “Sizin de bahsetmiş olduğunuz üzere Gazze’de İsrail hava saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 263 bine ulaştı. İsrail Başbakanı (Binyamin) Netanyahu da Gazze halkına ‘tüm alanlarda güçlü bir şekilde hareket edeceğiz, buradan ayrılın’ çağrısı yapmıştı. Gazze dünyada en fazla nüfus yoğunluğu olan bölge. Abluka altında olan bu alandan çıkmak isteyen kişiler nasıl çıkacak? BM bir insani koridor oluşturulması üzerinde çalışmalar yürütüyor mu?” sorularını cevapladı.

“Biz insani koridor oluşturulmasını istiyoruz.” diyen Dujarric, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini’nin Kahire’de Mısır hükümetiyle bir araya geldiğini kaydetti.

Dujarric, BM’nin Mısır’ın Gazze’ye yardım için Refah Sınır Kapısı’nı açık tutmaya çalışacağına ilişkin kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “İnsani yardımın ulaştırılması için ilave adımlara yol açmasını umuyoruz. Su, hastaneler için yakıtın tedariki gibi konular ve temel olarak insanların yaşamını sürdürmesiyle ilgili çok çok çok endişe duyuyoruz.” dedi.

“Gazzelilerin kitlesel göç ve geri dönememeleri ihtimalleri hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise Dujarric, gelecek hakkında yorum yapamayacağını ifade ederek, “Sivillerin korunması gerekiyor. Halihazırda birçoğu yerinden edilen Gazzelilerin kitlesel göçüne tanık olmak istemiyoruz.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) hayatını kaybedenlerin sayısının 11’e yükseldiğini de duyurdu.

Dujarric, “Cumartesi gününden bu yana Gazze’de 11 UNRWA çalışanı ve 3 öğretmen hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı. Aynı zamanda 30 UNRWA öğrencisi de hayatını kaybederken, 8’i yaralandı.” bilgisini paylaştı.

NATO: İsrail’in karşılığı orantılı olmalı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk günkü oturumlarının bitiminde basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, “İsrail’in vereceği karşılığın orantılı olmasını bekliyorum. Bu çatışma devam ederken masum sivillerin ölmesini önlemek için İsrail’in elinden geleni yapması önem taşıyor.” dedi.

İsrail’e düşman ülkelerin mevcut çatışma durumunu kullanmaması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını artırdığını hatırlattı.

Stoltenberg, “Bu durum, çatışmanın tırmanmasını engellemek için verilmiş önemli bir caydırıcılık mesajıdır.” diye konuştu.

İlgili Haberler