Naci Görür New York Times Gazetesine Bomba Açıklamalarda Bulundu

#image_title

Özellikle Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat depremleri sonrası yaptığı yorumlarla gündemden düşmeyen jeolog Profesör Naci Görür, dünyaca bilinen New York Times gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ben Hubbard ve Şafak Timur imzalı haberde, “Deprem uyarıları ona şöhreti getirdi. Daha fazla kişinin kendisini dinlemesini istiyor. Naci Görür depreme hazırlık çağrılarıyla Türkiye’de herkesin tanıdığı biri oldu. Ancak verilen tepkiden hayal kırıklığı duyuyor ve İstanbul için çok endişeli” ifadeleri yer buldu.

6 Şubat gecesi enkaz altında kalan bir kadının ve kızının kendisini arayıp “Bizi kurtarın” dediğini, fakat daha sonrasında onlardan haber alamadığını söyleyen Naci Görür, “İki saat boyunca ağladım. Jeologlar olarak depremin geldiğini söyleyip yazmaktan yorulduk. Kimse bir şey yapmadı” şeklinde konuştu.

Bir Çok Kişi Hükümete Güvenmedi

New York Times, depreme hazırlık için alınan önlemlerin yetersiz olduğuna vurgu yaparak Görür’ün yaptığı uyarılarla birlikte Türkiye’de en bilindik isimlerden biri haline geldiğini, 76 yaşındaki bilim insanının rahat bir emekli hayatı geçirmek yerine sürekli toplantılara katılım sağladığını yazdı.

ABD gazetesi, sürekli televizyona çıkan Görür’ün 2 milyondan fazla kişinin takibe aldığı sosyal medya hesabından da devamlı olarak depremlerle ilgili uyarılar yaptığını vurguladı.

Gazeteye konuşma yapan Görür, gelen soruların hepsine yanıt vermekte zorlandığını fakat insanların tedirgin olmasını anladığını dile getirdi. Türkiye’de pek çok kişinin hükümete, üniversitelere ve yardım kuruluşlarına güvenmediğini, doğru bilgiler edinmek istediklerini söyleyen Naci Görür, “İnsanlara hayatta kalmaları için yol göstermeye çalışıyorum” diye de ekledi.

Beni Ciddiye Alan Olmadı

Tüm emeklere rağmen Türkiye’de deprem hazırlıklarının çok yetersiz olduğunu söyleyen Görür, özellikle İstanbul depremi hakkında endişeli olduğunu belirterek “İstanbul hiç hazır değil. Çöken binalar on binlerce kişiyi enkaz altında bırakacak. Dar yolların kapanmasına ve yardımların aksamasına yol açacak. İstanbul’da büyük kaos yaşanacak” şeklinde konuştu.

20 sene önce Elazığ için de fay hattı uyarısı yaptığını söyleyen Profesör, “Beni alkışladılar ama asla ciddiye almadılar. 2020’de yaşanan 6,7 büyüklüğündeki deprem sonrası bana inanmaya başladılar” dedi.

“İnsanlar deprem hakkında hiçbir şey bilmiyor. Çoğu Allah’tan geldiğine, kaderden kaçılamayacağına inanıyor. Ancak bilim tam zamanı öngöremese de tehdidin nerede olduğunu bilir” diye konuşan Görür, vatandaşa evlerini kontrol ettirmelerini ve devlete baskı yapmaları gerektiğinin çağrısında bulundu.

Ailesinin ve doktorunun kendisini daha az yormasını istediğini söyleyen Naci Görür, buna rağmen daha fazla deprem bilinci yaratacağını ve çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Exit mobile version