Netanyahu Resmen Savaş İlan Etti! 1973’ten Bu Yana İlk Kez

#image_title

Hamas tarafından başlatılan Aksa Tufanı operasyonunda dün sabah saatlerinde İsrail’e 5 bin roket ve havan fırlatıldı. Daha sonrasında İsrail topraklarına giriş yapan Hamas güçleri, çok sayıda İsrail askerini rehin aldı. Karşı saldırıya geçen İsrail ise Demirden Kılıçlar operasyonu başlattı. Saldırıda şu ana kadar iki taraftan da çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, anayasanın 40. maddesini 1973’ten bu yana ilk kez uygulayarak resmen savaş hali ilan etti.

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı operasyon başlattığını açıkladı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girdi. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden hava saldırılarında 313 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1990 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail ise yaşamını yitirenlerin sayısının 600’e yükseldiğini, hastaneye kaldırılan yaralıların sayısının 2 bini aştığını, 750 kişininse kayıp olduğunu açıkladı.

Operasyonun ardından İsrail’den misilleme gecikmedi. Gazze’deki bazı hedefler vurulurken, “savaşa hazırlık durumu” ilan edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada “Hamas saldırıların sonucuna katlanacak” ifadesi de kullanıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas’ın operasyonuna karşılık ‘Demirden Kılıçlar’ operasyonu başlattı. Ülkede OHAL ilan edilirken okullar da tatil edildi.

Exit mobile version