2024 Emekli Maaşı Son Durum! 4A, 4B, 4C Emeklisi Ne Kadar Maaş Alacak?

#image_title

Memur maaşlarına yapılacak olan toplu sözleşme zammının netleşmesinin ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi. Ocak ve Temmuz aylarında iki kez zam alan emekliler için Ocak ayında yapılacak olan zam büyük merak konusu olurken, zammın belirlenmesinde enflasyon rakamları etkili olacak. Peki, 2024 Ocak ayı en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliye ne kadar zam yapılacak? Meclis emekli maaşına dair görüşmelerini yaptı mı?

Son haftaların en çok konuşulan konularından biri olan emekli maaşlarıyla ilgili açıklamalar merakla araştırılmaya devam ediyor. Orta Vadeli Program’ın (OVP) duyurulmasının ardından ihtiyaç duyulan torba yasanın tamamlanması üzerine çalışmalar hala devam ediyor. Ayrıca deprem nedeniyle oluşan maddi hasarın etkisinin de büyük olduğu gerekçesiyle, emeklilerle ilgili düzenlemelerin aralık ayında Meclis’te konuşulması bekleniyor.

3 Aylık Enflasyon Farkı Ne Kadar Oldu?

Eylül ayında enflasyon rakamlarıyla birlikte 3 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Emeklilerin şimdilik 3 aylık süreçte alacakları zam oranı yüzde 25’e çıktı. Ancak Ocak ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkı baz alınacağından daha zammın netleşmesi için belli bir süreç var.

En Düşük Emekli Maaşı Kaç TL Olacak?

Ekonomistlerin çeşitli açıklamalarına göre, enflasyon farkı beklentisiyle birlikte zamların yüzde 40-50 aralığında olması bekleniyor. Ayrıca, 7500 TL olan en düşük emekli maaşının dda 10 bin TL sınırına yükseltilmesi de beklentiler arasında yer alıyor. Yani beklenti, şimdilik kök maaşların yükseltilmesi yönünde.

Emekli Maaşına Ne Kadar Zam Yapılacak?

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranına dair beklenti, bugünlerde yüzde 50 yönünde. Bu nedenle eğer yüzde 50’lik bir artış olursa, emekli maaşının 11 bin TL civarına yükseltilmesi bekleniyor. Eğer kök aylıklar 10 bin liraya çıkarılır ve üzerine zam eklenirse, 15 bin TL’ye kadar yükselebileceği düşünülüyor. Ancak şimdilik enflasyon farkı belli olmadığından, zam oranlarının hiçbiri net değil.

Exit mobile version