50 Randıman Kabuklu Fındıkta 10 TL’lik ŞOK Düşüş! İşte 8 Ekim Güncel Fındık Fiyatları

#image_title

Geçtiğimiz Ağustos ayında fındık sezonunun açılmasıyla birlikte 70 TL’den başlayan fiyatlara zam yapılmış Ordu serbest piyasasında 50 randıman fındığın fiyatı 100 TL ve hatta 105 TL’ye kadar yükselmişti. Ancak günler geçtikte Ekim ayında fındık fiyatlarında yaşanan düşüş dikkatlerden kaçmadı.

Fındıkta fiyatlar tam yeniden yükselişe geçmişken yeniden yaşanan bu düşüş üreticileri de korkuttu. TMO’nun fındık sattığı iddiaları sonrasında Ferrero’nun da yüksek fiyattan fındık alan tüccarları cezalandırmak adına fındık alımını azaltması fiyatların gerilemesine sebebiyet verdi.

Ordu’da son olarak 50 randıman kabuklu fındığın serbest piyasadaki değeri 90-92 Lira arasında işlem görürken bu rakam Giresun’da 100 TL, Trabzon’da ise 92 TL seviyelerine kadar geriledi.

Fındık fiyatlarındaki bu düşüşün temel nedenlerinden biri ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanlış rekolte tahmini etkisini gösterdi. Rekolteyi çok yüksekten açıklayan bakanlığa rağmen TMO’nun da bu rekolteyi dikkate alması fiyatlarına düşmesine sebebiyet verdi.

Arz talep fazla olunca da fındık fiyatı TMO fiyatlarının üzerine çıktı. TMO bir anlamda devre dışında kalırken serbest piyasadaki fındık tüccarı da rakamlarla istediği gibi oynar hale geldi.

Exit mobile version