SON DAKİKA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Ekonomi » Armatür bölümü ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı

Armatür bölümü ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı

Armatür kesiminin ihracatındaki artış ivmesi temmuz ayında devam etti. Dal temmuz ayında geçen yılın birebir ayına oranla yüzde 15,5 artışla 311 milyon dolar ihracat yaparken, yılın birinci 7 ayındaki ihracat ise yaklaşık yüzde 2 artışla 2,3 milyar dolara ulaştı.

Yayınlanma:
Güncellenme:
Armatür bölümü ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı

İSTANBUL (İGFA) – Geçtiğimiz yılı 4,22 milyar dolar ihracatla kapatan armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları bölümünde, 2023 yılı ocak-temmuz periyodu ihracat sayıları açıklandı.

Sektörün Ocak-Temmuz periyodu ihracatı geçen yılın tıpkı devrine oranla yaklaşık yüzde 2’lik bir artışla 2 milyar 336 milyon dolar olarak gerçekleşirken, temmuz ayı ihracatı ise geçen yılın birebir ayına oranla yüzde 15,5 artışla 311 milyon dolara ulaştı.

Yüzde 70’lerde kapasite kullanımının olduğu kesimde, ihracat ünite fiyatı 5,73 dolardan 6,2 düzeyine yükseldi.

İHRACATTA TEPE ALMANYA’NIN

Sektörün temmuz ayında 43,1 milyon dolarla en çok ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdiğini kaydeden ARMATÜR Derneği İdare Konseyi Lideri Gökhan Turhan, Rusya’nın 21,9 milyon dolarla ikinci sırada ve Irak’ın 15,9 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldığını duyurdu. Turhan, geçtiğimiz yıl haziran ayına kıyasla ABD’ye ihracatın yüzde 48 artışla 10,9 milyon dolar olarak önemli bir artış kaydettiğini belirtti.

Sanayiciler olarak 2023’ün ikinci yarısına ait öngörülerde daha temkinli olduklarını lisana getiren Gökhan Turhan, “Ham husus ve güç maliyetlerindeki artış eserlere artırım olarak yansıyor, lakin talepte bir artış olmadığı sürece ekonomik olarak istikrarlar yerini bulmayacaktır.” dedi.

2023 yılı birinci 6 aylık devirde iç pazarda talebin epeyce yüksek olduğunun altını çizen Turhan, “Ancak dış pazarlarda durum biraz daha durağan geçti. Memleketler arası alanda yaşanan resesyon ihracat satış kanalında satışlarımızı olumsuz tarafta etkiledi. Nakdî sıkılaştırma siyasetlerinin uygulanması, vergi artışları, ihracatçı olmayan firmalarımızın kredi faizlerindeki artışı ve krediye ulaşımda zorluk yaşamaları üzere nedenlerden ötürü iç piyasada talebin düşeceğini ve satışların adet bazında azalacağını düşünüyorum. Bu sebeple ihracat kanallarımızı geliştirmek ve sürdürülebilir ihracatımızı artırmak öncelikli hedefimiz” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler