Beklenen Faiz Kararı 14.00’te Açıklanacak

#image_title

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının 11. faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak. Piyasalar, Merkez’in vereceği kararı merakla beklerken dünya çapındaki önde gelen finans kuruluşları da tahminlerini paylaştı.

Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasıyla birlikte beş toplantıda art arda faiz artışına gidildi. Haziran ayında yüzde 8,5 olan faiz oranı, sonraki toplantılarda sırasıyla yüzde 17,5, yüzde 25, yüzde 30 ve ekimdeki toplantıda yüzde 37,5’e yükseltilerek toplamda 2.650 baz puanlık bir artış gerçekleşti.

Son toplantıdaki 500 baz puanlık artışın ardından, piyasalarda faiz artışındaki hızın yavaşlaması beklentisi oluştu. Ancak bugün saat 14.00’te açıklanacak kararın yönü, ekonomi ve finans dünyası için kritik bir öneme sahip.

Dünya genelinde etkili olan ekonomik faktörler göz önüne alındığında, JP Morgan, Morgan Stanley, Societe Generale ve Goldman Sachs gibi büyük bankaların önceden belirttiği tahminler de dikkatle takip ediliyor.

Bu bankalar, kasım toplantısında faiz oranında 250 baz puanlık bir artışın beklendiğini öne sürmüştü.

JP Morgan, aralık toplantısında da 250 baz puanlık bir artış beklerken Morgan Stanley faizin 2024 ilk çeyrek sonuna kadar artış trendine devam edeceğini ve Nisan 2024’te yüzde 40’a yükseleceğini öngördü.

Societe Generale ise benzer bir artışı beklerken Goldman Sachs 2024’ün 3. çeyreğinden itibaren faiz indirimlerinin başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40’tan yüzde 25’e gerileyeceğini tahmin etti.

Exit mobile version