Borsada Yeni Dönem Başlıyor! Yeni Kararlar Alındı

#image_title

Borsa İstanbul, büyümelerinin finansmanını halka arz yoluyla sağlayabilmeleri için şirketlere destek sağlıyor.

Borsa İstanbul’dan yatırımcıyı koruyan önlemler…Bu kapsamda, pek çok şirket ziyaret edilerek ve toplantılar gerçekleştirerek Borsa’ya davet edildi. Son 3 senede Borsa’da 130 şirket işlem görmeye başladı ve toplam 93 milyar TL kaynak sağlandı. Arz tarafındaki bu büyümeyle beraber talep tarafında da artışlar yaşanıyor. Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli artışların yaşandığı bu dönemde 7,5 milyonu aşan yatırımcısını da korumaya yönelik önemli adımlar sağlıyor.

YENİ ADIMLAR ATILACAK

Dünya Gazetesi’nin yaptığı habere göre, söz konusu olan adımlardan biri, Borsa pazarlarında uygulanmakta olan pazarlar arası geçiş değerlendirme kriterlerine yönelik parametrelerde yaşanan güncellemeler ile bazı şirketlerin paylarının daha sıkı işlem esaslarıyla işlem görmesi için düzenlemeler sağlanması oldu.

Daha etkin bir fiyat oluşmasına yönelik olarak açılış seansında piyasa emri iletilmesi imkanı sağlandı. Ayriyeten emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar düşürülme yapılabilmesine izin verildi. Bu yaşanan değişikliklerle seansın bu bölümüne daha çok yatırımcının katılması yoluyla açılış ücretine yansıyan bilgi akışının artırılması düşünülüyor.

SOSYAL MEDYADA YAŞANAN BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT EDİLECEK

Özellikle yoğun talep olan halka arz payları başta gelmek üzere gözetim faaliyetleri genelinde daha proaktif önlemler sağlanıyor. Bu sebeple şirket paylarının fiyatlarında volatilite yaşanması halinde alınan tedbirlerle işlem esasları sıkılaştırılmakta, sermaye piyasası paydaşları ve yatırımcılar nezdinde farkındalık yaratılmakta.

Bu kapsamda, Borsa İstanbul, 2023 senesinde pay bazında 462 kez ve yatırımcı bazında 73 kez tedbir uyguladı. Bunların yanında bir de Borsa İstanbul, özellikle gençlere ulaşabilmek için resmi internet sitesinde ve sosyal medya kanallarında, hem yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyini arttırmak amacıyla hem de sosyal medyada yaşanan tuzaklara, söylenti ve manipülasyonlara karşı bilgilendirici, eğitici ve uyarıcı içerikte videolar paylaşıyor.

FİNANSAL OKURYAZARLIK SEVİYESİ GİDEREK ARTIYOR

Yatırımcılara; finansal okuryazarlık seviyelerini artırmalarını, sosyal medyaya itibar etmemelerini, aracı kurumların yatırım danışmanlarının tavsiyelerini dinlemelerini, aracı kurum uzmanlarının araştırma raporlarını okumalarını söyleyen Borsa İstanbul, bir yandan sermaye piyasalarının çoğalmasına katkı sağlarken bir yandan da yatırımcılarının korunmasına yönelik düzenlemeler gerçekleştiriyor, tedbirler alıyor, yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyini artırmaya çalışıyor.

Exit mobile version