Bu Renk Otomobillerin Değeri Satarken Yüzde 25’ten Fazla Düşüyor

#image_title

Hiçbir araç sahibi, otomobilinin değer kaybetmesini istemez ve hatta bazı araç sahipleri, ellerindekini korumak adına her daim özenle bakım yaparlar. Ancak çeşitli hava şartlarının da yer aldığı dış etkenler nedeniyle otomobilleri zamanla eskimeye mahkum eder. Yeni bir araştırma ise ikinci el satış değerini düşürmemek için hangi renk otomobilin tercih edilmesi gerektiğini ve bunun nedenlerini açıkladı.

Sarı Renk En Az Değer Kaybeden! 

iSeeCars isimli firma tarafından yapılan yeni bir araştırma, araç renklerinin ikinci el değerini etkilediğini gösterdi. Doğru renk seçimiyle, otomobilin değerinin yıllar geçse de daha yüksek kalabildiğini ortaya koydu. Çünkü bazı renkler, aracın daha canlı ve diri görünmesini sağladığından ikinci elde satış değeri düşmüyor. Sarı renk ise bu noktada özellikle tercih edilen renkler arasında öne çıkıyor. Sarı renkli araçlar, dikkat çekici ve enerjik bir görünüm sunuyor. Bu renk, aracın daha genç ve bakımlı görünmesine yardımcı olmanın yanı sıra güneş ışığını daha iyi yansıtarak boya kalitesini korur ve çiziklerin daha az göze çarpmasını sağlar. Bu da ikinci el değerinin düşmemesine katkıda bulunur.

Siyah ve Beyaz Dezavantajlı 

Beyaz ve siyah renkler teknik olarak dezavantajlı renkler olarak belirtiliyor. Beyaz renk, kolayca kirlenebilir ve çiziklerin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Siyah renk ise güneş ışığını daha fazla emerek boyanın solmasına ve çiziklerin daha göze çarpmasına yol açabilir. Tabii ki, araştırma sonuçları her zaman kesin olmayabilir ve renk tercihi kişisel zevklere bağlı olarak değişebilir. Ancak, otomobil sahipleri araştırmayı göz önünde bulundurarak araç renklerine dikkat etmeleri, değer kaybını minimize etmeleri ve araçlarını uzun süre boyunca daha iyi korumaları konusunda fikir sahibi olabilirler.

Otomobiller 3 Yıl Sonra Değerinin Yüzde 22’sini Kaybediyor 

Görünen o ki yukarıdaki tabloya göre bir otomobil, satın alındıktan 3 yıl sonra ortalama olarak değerinin yüzde 22,5 oranında azaldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, sarı, bej, turuncu, yeşil ve kırmızı renkli otomobillerin 3 yıllık süreçte en az oranda değer kaybettiğini görüyoruz. Fakat Türkiye’de sarı rengi genellikle taksilerle ilişkilendirdiğimizden ve bu renkteki araçların “satarken zor olabileceği” endişesiyle tercih etmeyiz. TÜİK’in Eylül 2022’de yaptığı bir araştırmaya göre, ülkemizde otomobiller için en çok tercih edilen 3 renk beyaz, gri ve mavi renkleridir.

Exit mobile version