Cet tohumları emin ellerde

#image_title

BALIKESİR (İGFA) – Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi tarafından 20 ilçeden toplanan ve bölgenin özelliklerini yansıtan cet tohumlarını Burhaniye İlçesi Börezli’de bulunan yerleşkesinde toprakla buluşturuyor. Proje kapsamında yerleşkede, her ilçe için oluşturulan farklı parsellerde cet tohumlarından fide üretilip küçük üreticilere dağıtılacak.

ÖZENLE GELECEĞE TAŞINIYOR
Büyükşehir Belediyesi’nce atalık tohumların kullanımını teşvik etmek ve lokal tarımı desteklemek emeliyle hayata geçirilen proje sayesinde; atalık tohumlar ve lokal tarımın ehemmiyeti daha geniş kitlelere ulaşacak. Hayata geçiren projenin yanı sıra BAÇEM bünyesinde bulunan Herbaryumda atalık tohumlar, gerekli şartlarda koruma edilerek ihtimamla geleceğe taşınıyor.

HEDEF; GÜÇLÜ BİR MAHALLÎ EKONOMİ
Yerli ve ulusal atalık tohumlara sahip çıkmanın değerini vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Lideri Yücel Yılmaz, “Bu proje, kendinin olana sahip çıkma, güçlü bir mahallî iktisat oluşturma yolunda attığımız değerli adımlar birisi. Gelecek kuşaklara daha sürdürülebilir bir tarım mirası bırakmamıza katkı sağlayacak bu proje kentimize iyi, uğurlu olsun” dedi.

ATALIK TOHUM HAKKINDA
Mahallî yahut cet tohumu olarak da bilinen atalık tohum, atalarımızın geçmişte kullandığı ve hiçbir süreç görmeden yıllar evvel olduğu üzere kalan, doğal tohumdur. Anadolu’da yüzyıllardır kullanılan ve genetiği değiştirilmemiş bu tohumlardan üretilen eserlerden alınan yeni tohumlar, bir sonraki yılın ekiminde kullanılır. Bu, tohum-ürün-tohum döngüsü atalık tohumun varlığını sürdürmesini ve gelecek kuşaklara bozulmadan ulaşmasını sağlar.

Exit mobile version