IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Singapur Fintech Festivali’nde yaptığı konuşmada, birçok ülkenin merkez bankası dijital para birimleri üzerine araştırmalar yaptığını ve dijital paralara yönelik gelişmelere rehberlik edecek düzenlemelerin oluşturulduğunu bildirdi.
Georgieva, bu alandaki inovasyon için daha fazla potansiyel olduğunu vurgulayarak, kullanım durumları konusunda ise belirsizliklerin bulunduğuna dikkat çekti.
Georgieva, kamu sektörünün gelecekte merkez bankası dijital para birimleri ve ilgili ödeme platformlarını hayata geçirme konusunda çabalarını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Merkez bankası dijital para birimlerinin uygulamaya konma sürecinin hala yakın bir gelecekte gerçekleşmeyeceğini belirten Georgieva, ancak dünya genelinde ülkelerin yaklaşık yüzde 60’ının bu konuda araştırmalar yürüttüğünü ifade etti.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Merkez bankası dijital para birimleri, adalardaki ekonomilerde, maliyetli olan fiziki paranın yerini alabilir.” şeklinde konuştu.
Georgieva, merkez bankası dijital para birimlerinin daha gelişmiş ekonomilerde direnç sağlayabileceğini ve banka hesabı bulunmayan kişilerin daha fazla finansal katılım elde etmelerine yardımcı olabileceğini belirtti.
Georgieva, merkez bankası dijital para birimlerinin “güvenli ve düşük maliyetli” bir alternatif sunacağına dikkat çekerek, bu yeni finansal araçların faydalarının teknolojik gelişmelere bağlı olduğunu belirtti.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zekanın merkez bankası dijital para birimlerinin bazı faydalarını artırabileceğini belirterek, bu teknolojinin çeşitli verilere dayalı hızlı ve doğru kredi puanlamasıyla finansal katılımı artırma potansiyeli taşıdığını ve finansal okuryazarlığı düşük olan bireylere kişiselleştirilmiş destek sunabileceğini ifade etti.