Dolar ve Euro ‘Merkez’ Haftasında Sakinliğini Koruyor! Dolar, Euro Ne Kadar Oldu?

#image_title

TCMB’nin seçimden sonra enflasyonla mücadele bünyesinde sürdürdüğü faiz artışlarına deva etmesi öngörülüyor. TCMB, seçim sırasında yüzde 8,5 olan politika faizini Hafize Gaye Erkan başkanlığında ortalama dört toplantıda yüzde 30’a kadar çıkardı. TCMB “Parasal sıkılaştırma gerektiği zaman ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecek” mesajını verdi. Ancak artırım konusunda netlik yaşanmıyor

Anadolu Ajansı’nın yaptığı ankette beklenen sonuçlar TCMB’nin politika faizini 500 baz puan yükseltme ile yüzde 35’e çıkarması şeklinde tespit edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız” açıklaması faiz artışının kısıtlı kalacağı beklentilerini gündeme taşıdı.

TCMB, faiz kararını perşembe günü saat 14’te duyuracak.

TCMB, geçtiğimiz cuma günü yenilenmiş haliyle Piyasa Katılımcıları Anketi’ni açıkladı. Ankette cari sene sonu tüketici enflasyonu beklentisi yüzde 68,01 oldu. Katılım gösterenlerin cari sene sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,22 çıkmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 13 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 615 milyon dolar yükselerek 124 milyar 498 milyon dolara çıktı.

Kur Korumalı Mevduat’taki 18 Ağustos’ta başlayan azalma devam ediyor. KKM’de 13 ekim ile biten haftada 74 milyar Türk lirası düştü. Böylelikle iki haftalık düşüş 155 milyar türk lirası oldu. KKM düşerken döviz mevduatlarındaki yükselme devam ediyor. Bir önceki hafta 171 milyar 632,7 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 13 Ekim tarihi ile sona biten haftada 173 milyar 162,60 milyon dolara yükseldi.

Küresel piyasalardaysa ABD 10 senelik tahvillerin yüzde 5’e kadar artması hisse fiyatlarını bastırıyor.

Bu hafta dışarda ABD’nin büyüme rakamları ile ECB’nin politika faiz kararı bekleniyor. Diğer taraftan İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar da piyasanın takibinde olmaya devam edecek.

Exit mobile version