Erken Emeklilik Bekleyenlere Müjde! Bu Şartları Taşıyanlar Erken Emeklilikten Faydalanabilecek

#image_title

Emeklilik hakkında Türkiye’de son günlerde birçok çalışma yürütülüyor. EYT düzenlemesi ile beraber erken emeklilik hakkı kazanan milyonlarca vatandaş oldu. Emeklilikle alakalı başka reformlar gündemde dolaşıyor.

Emekli olmak için vatandaşların temel kriterleri karşılamaları gerekiyor. Ancak bazı özel durumlarda vatandaşlar daha erken emekli olabiliyor. Özellikle sağlık problemleri olan kişiler için erken emeklilik fırsatı gündemde.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER

Bazı hastalıklar sebebiyle çalışma gücünü kaybeden ve prim şartını yerine getiren vatandaşlar malulen emekli olabilecek. Ancak bu durum herkesi kapsamıyor. Malulen emeklilik sistemi çerçevesinde pek çok hastalık bulunuyor. Bu hastalıklardan birine sahip olan ve iş gücü bu hastalıklardan kaynaklı %60 veya daha fazla oranda düşen kişiler malulen emekli olma hakkına sahip olabiliyor.

Malulen emeklilik için ayriyeten 1800 gün prim ödemiş olma şartı gerekiyor. Malulen emeklilik için aşağıda bulunan hastalıkların ortaya çıkması ve iş gücü kaybı olması gerekiyor.

İşte o hastalıklar:

Multipl Skleroz
AIDS
Görme Kaybı
Organ Nakli
Kanser
Demans
Epilepsi
Felç
Serebral Palsi
Siroz
Bipolar Bozukluk
Tüberküloz
Şizofreni
Uzuv Kaybı vb.

ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?

Malulen emekliliğin yanı sıra engelli haklarına dayanarak da emeklilik imkanı sunuluyor. Devamlı sağlık sorunları olan ve bu sebepten işlerine devam edemeyenler için erken emeklilik hakkı vatandaşa tanınıyor.

Erken emeklilik süreci için ilk olarak bir sağlık raporu alınması gerekiyor. Sonra SGK ile irtibata geçilerek gerekli belgeler hazırlanır. Değerlendirme süreci sonucunda emeklilik kararı çıkabilir. Bu süreç sonunda maaş hesaplama ve emeklilik başvurusu yapılır.

Exit mobile version