Geriye Dönük Engelli Maaşı Alınabilir mi? Geçmiş Dönem Engelli Maaşı Sorgulama

#image_title

PTT şubeleri üzerinden alınan ve ALO 144 hattı ile e-Devlet üzerinden sorgulama işlemi yapılabilen engelli ödemeleri, engelli raporu olan ve şartları sağlayan vatandaşlara yapılıyor. Her ay yatırılan sosyal destek ödemeleri arasında yer alan engelli aylıkları, en son Temmuz ayında zamlanmıştı. Memur maaş katsayısına göre artış gösteren engelli aylıklarının Ocak 2024’te ne kadar olacağı merak edilirken, maaşı yeni almaya başlayanlar önceki haklarını araştırıyor.

Engelli raporu bulunan ve belirli şartları karşılayan vatandaşlara verilen engelli aylığı, son günlerde geriye dönük haklar bakımından araştırmalara konu oldu. Vatandaşlar, engelli aylığı almaya başlamadan önceki dönemlerden gelen haklarının yatırılıp yatırılmadığını merak etti. Peki engelli maaşı alanlar geriye dönük ödeme alabilirler mi? Geriye dönük engelli maaşı alınabilir mi?

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Engelli maaşı almak isteyip şartı sağlayan vatandaşlar, engelli olduklarına dair bir doktor raporu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek başvuruda bulunmalıdır. Engelli maaşı alabilmek için başvuru yapılması zorunludur. Başvuru yapmayan engellilere aylık verilmediği gibi geriye dönük haklar da söz konusu olamaz.

Engelli aylığına başvuru yapan vatandaşlara sonuçlar ortalama olarak 1 ay içinde iletilir. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından verilen engelli maaşı, uygun görülmesi durumunda onay alır ve vatandaş ya da bakımını üstlenen vasisi onayla ilgili bilgilendirilir.

Geriye Dönük Engelli Maaşı Alınabilir mi?

Geriye dönük engelli maaş haklarından faydalanabilmek mümkündür. Ancak zaman sınırı bulunmaktadır. Eğer engelli aylığı almak isteyen kişi ilk kez başvurusunu gerçekleştirdiği sırada herhangi bir gelire sahip değilse ve bunu kanıtlayabilirse, ilk maaşları çift yatar. Yani aslında geriye dönük engelli maaşı 30 günlük bir zaman sınırında geçerlidir. Maaş da sadece 1 aylık fazla verilir. Daha uzun sürelerde ya da yıllar boyu başvurmamış vatandaşlar için herhangi bir geriye dönük ödeme söz konusu olamaz.

Ekim 2023 Engelli Maaşı Ne Kadar?

Exit mobile version