IEA’nın senelik raporu, petrol talebinin 2030 senesinden sonra da artacağını tahmin eden ve trilyonlarca dolarlık yeni petrol sektörü yatırımı çağrısı yapan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün fikriyle çelişiyor.
IEA bugün yayımladığı senelik Dünya Enerji Görünümü raporunda, hükümetlerin mevcut politikalarına dayanan senaryosunda bu on senede petrol, doğalgaz ve kömür talebinin zirveye ulaşacağını duyurdu.
IEA Başkanı Fatih Birol, “Dünya genelinde temiz enerjiye geçiş yapılıyor ve bu durdurulamaz. Bu bir ‘eğer’ sorusu değil, sadece ‘ne kadar yakında’ sorusu, ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi. Hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerjiye geçişi engellemek yerine bunu desteklemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
IEA raporunda, mevcut durumda fosil yakıtlara yönelik talebin, Paris Anlaşması’nın ortalama küresel sıcaklık artışını 1.5 santigrat derece ile kısıtlama hedefine ulaşılamayacak kadar yüksek kalmaya devam edeceğini de belirtti.
ÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK
IEA aynı zamanda Çin’in rolünü enerji talebindeki artışın değişmesinde önemli bir kaynak olarak görüyor.
Raporda, son 10 senede küresel petrol kullanımındaki çoğalmanın neredeyse üçte ikisini Çin oluştururken, ekonomik artışın arkasındaki ivmenin düştüğü ve ülkenin “temiz enerji santrali” olduğu söylendi.