İcra ve İflas Kanunu’na eklenen geçici 20. maddeyle yedieminlerde olan ve icra hukuku çerçevesinde artık hukuken muhafazasına gerek olmayan hacizli araçların tasfiyesinin taraf menfaati ve kamu yararı göz önüne alınarak çözüme kavuşturulmasına yönelik tebliğ 18 Ekim tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu çerçevede uygulama sürecinin 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmişti.
Bu çerçevede, haciz kararı kalkmış olan yedieminlerde muhafaza edilen araçlar kanuni istisnalar haricinde öncelikle mülkiyet sahibi olan yani borçlu kişiden teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması halinde ise rehin hakkı sahibine malı alması imkanı sunulacak.
Tanınan hakların kullanılmaması halinde sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı göz önüne alınarak kanunda belirlenen bedel karşılığında MKE A.Ş’ye devri gerçekleştirilecek. Satış ve mülkiyet devri halinde elde edilecek olan bedel saklanacak, hak sahiplerine teslim edilecek.
Belirtilen araçlar, MKE A.Ş’ye devri yapılmaması durumunda çürümeye bırakılacak. Ülke ekonomisi ve çevreye vereceği zararların önlenmesi amacıyla Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz olarak devri gerçekleştirilecek.
Söz konusu olan araçların elektronik satışına yönelik süreç yarın başlıyor.
Türkiye’deki yediemin otoparklarında 2,2 milyon adet hacizli araçlar yer alıyor. Fakat koşullara uyan ve ihale ile satışa çıkacak olan araç sayısı ortalama bir milyon civarlarında. Bu bir milyon adetlik rakamın 300 bini 20 yaşın üstünde. 700 bini ise satılabilecek halde.
Ayriyeten bu 700 binlik rakamın 200 bini 5 yaş altında araçlar, yani genç yeni araçlar. Düşük ihtimalse 700 bin civarında olan ikinci el otomobilin piyasaya girmesi düşünülüyor.
Gelecek olan düzenleme ile hem hurda araçlar hem de kullanılabilir durumdaki araçların satışı gerçekleşecek. Böylelikle devlet icraya giden araçların üzerinde oluşan yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni, borçlu kişide alacağını tahsis etmiş olacak. Piyasa hareketliğinden kaynaklı birikimler ekonomiye katkı sağlayacak, tamir, bakım ve yedek parça gibi ihtiyaçlar nedeniyle de oto sanayi sektörü hareketlenecek.
Araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi öngörülüyor. Bu ihalelere girmek için TC vatandaşı olmak ve ihalede bulunan mal için belirlenen miktarın teminat olarak yatırılması gerekli. Aracın satın alınamaması halinde ise bu teminatlar geri iade edilebiliyor. Satın alınması durumundaysa kanunun belirlediği şekilde ödemeler yapılacak aracın devri alınacak.
Yedieminlerde olan ve online ihale yöntemi ile satışa çıkarılan araçlarda otomobil detayları söylenmiyor. Örneğin aracın değişen/boya bilgileri, varsa mekanik veya elektronik arızaları belirlenemediğinden bu konudaki bilgiler paylaşılamıyor.
Sektör temsilcileri bu sebeple ihale ile araç alacak olan vatandaşlara satış sonrası bir ekspertize gitmesi konusunda uyarıyor.