İnşaat dalında yükseliş maratonu sürüyor

#image_title

ANKARA (İGFA) – İnşaat bölümünün en temel girdilerinden biri olan ve birebir vakitte üretiminden sonra kısa bir mühlet içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bilgilerin yer aldığı Hazır Beton Endeksi 2023 Temmuz Ayı Raporu’na nazaran, Faaliyet Endeksi Haziran’da son 21 ayın en yüksek pahasını gördükten sonra Temmuz ayında aşağı taraflı hareket etse de hala eşik bedelin ve yıl ortalamasının üzerinde olduğu gözlendi.

Beklenti Endeksi hariç başka 3 endeks, inşaat kesiminin geçen yılın tıpkı ayına kıyasla daha yeterli bir performans sergilediğini ortaya koydu.

Özellikle Faaliyet Endeksi’ndeki artış göze çarpıyor.

Raporun sonuçlarını kıymetlendiren THBB İdare Konseyi Lideri Yavuz Işık, endekslerdeki gerilemeye karşın inşaat bölümünün son 3 aylık performansı dikkat alımlı olduğunu söyledi.

Türkiye iktisadı ve inşaat bölümüne yönelik değerlendirmelerde bulunan Lider Işık, “Para siyasetinde son periyotta atılan olağanlaşma adımlarının, ülkemiz gerçek kesiminin ve tüketicilerin finansmana erişim meselesine dönüşmemesi gerekmektedir. Türkiye iktisadının istikrarlı bir büyüme rotasına girmesi kıymetlidir. Haziran ayında ipotekli konut satışlarında yaşanan geçen yılın tıpkı ayına kıyasla %66’lık düşüşü, inşaatta hala devam eden olumlu tablonun ilerleyen periyotta bilakis dönebileceğinin işareti olarak okumak mümkündür. Yılın ikinci yarısında inşaat maliyetlerindeki artış ile birlikte finansmana erişim meselesinin tırmanması durumunda, ülkemiz iktisadının lokomotif kesimi olan inşaat ve ona girdi sağlayan irtibatlı kesimlerin düşük bir performans göstermeleri kaçınılmaz hâle gelebilecektir.” diye konuştu.

Exit mobile version