Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Faizleri Bu Tarihten İtibaren Değişiyor

#image_title

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı son yılların en önemli toplantısı olarak öne çıkıyor. Piyasa, politika faizinin %8,5 seviyesinden 26 ay sonra %20-25 seviyesine yükseltilmesini bekliyor. Bu artış kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve ihtiyaç ile ticari kredi faiz limitlerini etkileyecek ve TCMB’nin fonlama faizine yansıyacak. Mevcut durumda %1,36 olan kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizinin, politika faizinin %20’ye yükselmesi durumunda %2,36’ya, %25’e çıkması durumunda ise %2,81’e yükseleceği hesaplanıyor. İhtiyaç ve ticari kredi faiz limitlerinin yükselmesiyle birlikte mevduat faizlerinde %35-40 seviyelerine yaklaşan bir değişiklik beklenmiyor.

Kredi Kartı Faizleri Ağustos’ta Değişiyor 

Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı akdi faiz oranı şu anda %1,36, gecikme faiz oranı ise %1,66 seviyesinde. Eğer Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında beklenildiği gibi politika faizi %20’ye yükseltilirse, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı akdi faiz oranı %2,36’ya, gecikme faiz oranı ise %2,66’ya yükselecek. Politika faizi %25’e çıkarılırsa, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizi %2,81’e, gecikme faizi ise %3,11’e ulaşacak. Tüm bu faiz oranları, faiz artışı kararının ardından bir ay sonra, Ağustos ayının başından itibaren geçerli olacak.

Kredi Kartı Ödemelerine Düzenleme

Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, politika faizi artışından sonra sorun yaşanmaması için yeni uygulamalar devreye sokulabilir. Bu bağlamda, kredi kartı ödemelerindeki %40 limitinin gevşetilmesi gündemde. Bununla birlikte, bir kez kredi verildikten sonra bankaların sistemde dengeyi yeniden sağlayacağı belirtildi.

İhtiyaç Kredisi Faizleri Yüzde 45 Artacak 

Referans faiz oranına bağlı olarak ihtiyaç ve ticari kredi faiz limitleri belirleniyor. İhtiyaç kredisi faizinde %1,8 kat aşıldığında %20, %2 kat aşıldığında ise %150 oranında menkul kıymet tesis zorunluluğu bulunuyor. Şu anda ise bu oranlar sırasıyla %18,7 ve %20,2 seviyesinde. Politika faizi %20’ye çıkarıldığında, ihtiyaç kredisi faizi için limitler sırasıyla %32,6 ile %36,2 seviyelerine yükselebilir. Politika faizi %25’e çıkarılırsa da ihtiyaç kredisi faiz limitleri %40,7 ile %45,2 arasında olabilir.

Exit mobile version