Merkez Bankası Politika Faizini 500 Baz Puan Artırdı

#image_title

Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantıda beklenmeyen bir kararla politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkardı. Piyasa beklentilerinin üzerinde bir adım atan Merkez Bankası, ekonomi çevrelerini ve yatırımcıları şaşırttı.

Merkez Bankası; enflasyonun kontrol altına alınması, fiyat istikrarının sağlanması ve en kısa sürede dezenflasyonun tesisi amacıyla parasal sıkılaştırma sürecini altıncı kez devam ettirdi. Geçen ay yapılan 500 baz puanlık artışın ardından bu ay da aynı oranda bir artışa gidilerek faiz oranı yüzde 40’a çıkarıldı.

Bu hamleyle birlikte Hafize Gaye Erkan’ın haziran ayında göreve gelmesinin ardından altı ay içinde toplamda 3.150 baz puanlık faiz artışına gidilmiş oldu. Merkez Bankası, yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleşen enflasyon nedeniyle, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı kontrol altına almak amacıyla bu kararı aldığını belirtti.

Gerektiği Zamanda ve Gerektiği Miktarda Parasal Sıkılaştırma Uygulanacak

Parasal sıkılaştırma adımlarıyla ilgili açıklamada bulunan Merkez Bankası, “Faiz, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, aynı zamanda mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi sadeleştirme sürecine devam edeceğini, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerleyeceğini açıkladı. Ayrıca parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek adına Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlar atılacağı belirtildi.

Exit mobile version