Ocak 2024 Zamlı Engelli Yakını ve Engelli Maaşı! Engelli Aylığına Ne Kadar Zam Yapılacak?

#image_title

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından verilen karar kapsamında Ocak 2024’te memurlara toplu sözleşmelerden yüzde 15’lik zam yapılacağı netleşti. Şimdi enflasyon farkının beklendiği bugünlerde çıkan oran hem memur hem emekli memur hem de sosyal yardım paralarında etkili olacak. Yüzde 15’lik toplu sözleşme zammına eklenecek olan enflasyon farkından sonra çıkan oran, katsayı olarak maaşların yüzde kaç yükseleceğini belirleyecek.

Temmuz 2023’te memurlara yapılan yüzde 17.55’lik zamdan sosyal yardım paraları da etkilenmişti. Bu kapsamda engelli aylığı, evde bakım maaşı, engelli yakını aylığı, 65 yaş aylığı, silikozis aylığı tutarları yükselmişti. Şimdi ise Ocak 2024’te yapılacak zamla sosyal yardım paralarının ne kadar yükseleceği merak ediliyor. Peki, Ocak 2024 zammıyla engelli maaşı kaç TL olacak? Yüzde 70 ve üzeri engelli aylıkları ne kadar zamlanacak? Engelli yakını aylığı kaç liraya yükselecek? İşte merak edilenler…

Çalışma Bakanı Memur Maaşına Yüzde 50 Zam Bekliyor

Her ay ihtiyaç sahiplerine verilen sosyal yardım paralarının artışında etkili olan memur maaşlarıyla ilgili çeşitli açıklamalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Ocak 2024’te yapılacak olan zamla ilgili çeşitli söylemlerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yüzde 50 zam beklediğini söylemişti. Eğer Baki Işıkhan’ın dediği oranda bir zam gerçekleşirse, engelli aylıklarında da aynı oranda artış yapılıyor olacak.

Zamlı Engelli Aylığı Ne Kadar Olacak Ocak 2024?

Ocak 2024’te memurlara yüzde 40-45 oranında zam yapılması beklenirken Bakan Vedat Işıkhan, yüzde 50 oranına ulaşmasını beklediğini kaydetti. Böyle olunca tüm hesaplamalar değişirken, engelli aylıkları en çok merak edilen sosyal yardım paraları arasında yer aldı. Peki, eğer yüzde 50 memur maaş zammı yapılırsa engelli aylıkları kaç TL olacak?

Temmuz ayında yapılan zam kapsamında yüzde 40-69 arası engelli raporu olan vatandaşların aylıkları 1.874 liraya yükseltilmişti. Yüzde 70 engelli raporu olan vatandaşların maaşı 2.811 TL’ye yükseltilirken, engelli yakını aylıkları da 1.874 TL olmuştu.

Enflasyon farkı henüz belli olmasa da Bakan Işıkhan’ın yüzde 50 zam vurgusundan yola çıkarak bir hesaplama yapacak olursak, engelli maaşlarında da aynı artış gerçekleşiyor olacak. Yüzde 502lik zam uygulanması durumunda, yüzde 40-69 arası engelli vatandaşlar 2700 lira, 18 yaş altı engelli yakını olanlar 2700 lira ve yüzde 70 üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlar da 4200 lira civarında bir aylık alıyor olacaklar.

Exit mobile version