Safranın Hasat Zamanı Geçti: Fiyatı Artacak

#image_title

Bizans döneminden beri Batı Anadolu’da ticaretin kalbinde yer alan, Osmanlı döneminde de kıymetini koruyan ve dünyanın en pahalı baharatları arasında gösterilen safran, bu sezon kilogram başına 250 bin lirayı bulabilir.

Safranbolu ile özdeşleşen bu altın baharat; boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ağustos ayında ekimi gerçekleştirilen safran, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında toplanır.

100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyama özelliğine sahip olan safran, soğanı, mor renkli çiçekleri ve sarı polenleriyle birlikte üreticisine gelir sağlar. Ancak bu yıl, havaların soğumaması sebebiyle çiçeklenme süreci gecikti ve hasat dönemi ileri bir tarihe ertelendi.

Bu yıl, safranın çiçek açma süreci, normalden 15 gün daha uzun süren safranın satış fiyatları da artacak gibi duruyor.

GECE GÜNDÜZ SICAKLIK FARKI ETKİLİ

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, gecikmenin nedenini açıklarken, “Gece ve gündüz sıcaklıklarında aşırı bir fark var. Safranın çiçek açması için gece 5-6 derece, gündüz de 13-17 derece civarında olması gerekiyor. Bizde hala 20 derece gündüz sıcaklığı görüyoruz. Muhtemelen soğuğu bekliyor. Belki bir hafta içinde falan inşallah açar” dedi.

Yılmaz, geçtiğimiz yıllarda Ekim ayının başında hasada başladıklarını belirterek, “Yani bugünlerde çiçeğin en çok olması gereken bir tarih. Ama ne yazık ki tarla daha henüz çiçek açmadı” diye ekledi.

Bu yıl 14 dönümlük alanda üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, safranın kilosunun 250 bin lirayı bulmasını beklediklerini söyledi.

Exit mobile version