Sosyal Medya Üzerinden Hisse Senedi Tüyosu Verenler Dikkat! Cezası Var

#image_title

Sermaye Piyasası Kurulu, “sosyal medya mecraları”, “oluşturulan üyelik bazlı gruplar” ve “sohbet odaları” gibi platformlarda hisse senedi pazarlamaya çalışan kişi veya kişiler ile ilgili yaptırımlar olduğunu belirtti.

Başkan İbrahim Ömer Gönül Dünya Gazetesi yazarı Jülide Yiğittürk Gürdamar’a açıklamalar yaptı. Gönül, sosyal medyada kişilerin hesaplarını sıkı takibe aldıklarını söyleyerek, bu yıl 171 milyon TL idari para cezası uyguladıklarını ve 147 kişiye de işlem yasağı getirdiklerini belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu, sosyal medya üzerinden hisse senedi önerilerinde bulunan yada yatırımcıları yanlış şekilde yönlendirenleri sıkı takip altına aldı. Bu sene 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplam 171 milyon TL idari para cezası uygulayan, 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusu yapan ve 147 gerçek kişiye de geçici işlem yasağı önlemi getiren SPK, son raddede sosyal medya hesaplarını kapatmayı gündeme aldı.

Son zamanlarda artan halka arzlar, yatırımcı davranışları ve SPK’nın yaptığı düzenlemelere ilişkin bir takım gazeteci ile buluşan Başkan İbrahim Ömer Gönül, sosyal medyayı çok yakından takip ettiklerini belirterek, sert açıklamalarda yaptı. “İncelemelerimizde sosyal medyada eğitim adı altında hisse yönlendirmesi yapıldığına şahit oluyoruz.

İyi niyetli bu işi yapan da var, kötü niyetli kullanan da var” diyen Gönül, doğrudan hisse pazarlayan hesapların farkında olduklarını ve takip ettiklerini söyledi. Gönül, “İlgili şahıs menfaat temin ettiyse hakkında idari para cezası uyguluyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Son aşama uygulanabilecek tedbir ise sosyal medya hesabının kapatılmasıdır” şeklinde konuştu.

“Sosyal medya mecralarında gruplar kurarak yatırımcıları yönlendiren şahısların, grup içerisinde hisselere oluşturdukları talep sayesinde sahip oldukları hisseleri satarak menfaat temin ettiklerini de tespit ettik” diyen Bakan Gönül, şu açıklamalarla devam etti:
“Gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin “al” yönünde verdiği tavsiye ile eş anlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin, sahip olduğu hisseleri yüksek fiyattan satarak menfaat elde ettiği, böylelikle yatırımcıları zarara uğrattığını da gördük.

O nedenle sosyal medyada bu ve benzeri paylaşım yapanlara güvenmeyin, itibar etmeyin, onları dikkate almayın. Eğer borsayı bilmiyorsanız, profesyonel kurumlara danışın, onlar sizi yönlendirsin. Kısa vadede işlem yapıyorsanız da kredi çekip borsaya kesinlikle girmeyin.” dedi.

Exit mobile version