ANKARA (İGFA) – Yapılan görüşmede TBB İdare Şurası tarafından bankacılık kesiminin gündemindeki mevzular hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a bilgi sunularak; global iktisat, Türkiye iktisadı ve bankacılık dalında yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, toplantıda makroekonomik maksatlar ve iktisatta yol haritasını içerecek Orta Vadeli Program hazırlıklarının ilgili tüm tarafların görüşlerini alarak hazırlandığını belirtti.
Yılmaz, “Ülkemizi sürdürülebilir finansman ve iştirak finans alanında global ve bölgesel bir cazibe merkezine dönüştüreceğine inandığımız İstanbul Finans Merkezi’nde, bankacılık dalımızın değerli temsilcileri ile bir ortaya gelerek eylül ayı içerisinde açıklayacağımız OVP kapsamında talep, görüş ve tekliflerini dinledik. Elbette bu istişare sürecini tek bir toplantıyla sonlu görmüyoruz; iktisadın paydaşlarından gelen görüş ve teklifleri karar alma süreçlerine daima olarak yansıtmaya devam edeceğiz” dedi.
Bankacılık sisteminin aktif nezaret ve kontrol altyapısı sayesinde iç ve dış şoklara karşı dirençli olduğunu ve tasarruf sahipleri ile gerçek kesim ortasında değerli bir köprü görevi gördüğünü belirten Yılmaz, “Ülkemizde refahın kalıcı ve istikrarlı olarak artması, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile mümkündür. Kapsayıcı ve nitelikli büyüme ile birlikte düşük enflasyonu daima birlikte sağlayacağız. Enflasyon ile uğraşımızda istikrarları bozmadan kademeli, kararlı ve bütünsel hareket edeceğiz. Bu bir süreç olup en kritik konu geçiş periyodunun sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesidir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, önümüzdeki devirde açıklanacak ıslahat programı kapsamında bankacılık, sigortacılık, yeşil finans, finansal teknolojiler ve iştirak finansı üzere stratejik alt kesimlerin yanı sıra, milletlerarası finansal hizmetler kesimi içerisinde faaliyet gösteren portföy idaresi, servet idaresi, proje finansmanı, fon idaresi üzere alanlarda da iyileştirmelerin sürat kesmeden devam edeceğini iletti.
“Orta Vadeli Program’dan net beklentimiz, belirsizlikleri azaltması; yatırımcıları ve öbür aktörler için öngörülebilirliği artırmasıdır” biçiminde konuşan Yılmaz kelamlarına, “Kamu kesiti, finansal kuruluşlar ve gerçek dal daima birlikte çalışarak konjonktürel ekonomik meseleleri birer birer aşacağımıza inanıyoruz. OVP Hazırlıkları Kapsamında Finans Kesimi İstişare Toplantımıza katılan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diye son verdi.
TBB İdare Heyeti Lideri Alpaslan Çakar ise, global iktisatta güç bir periyotta geçildiğini, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere çok sayıda ülkenin büyümenin sürdürülmesi, enflasyonun makul bir seviyeye indirilmesi ve borç stokunun gerçek yönetilmesi hedefiyle iktisat siyasetinde istikrarlı bir yaklaşım arayışı içinde olduğunu belirtti.
Türkiye iktisadının ve bankacılık dalının zorluklara dayanıklılık gösterdiğini söyleyen Lider Çakar, “Ürün ve hizmet çeşitliliğine sahip güçlü üretim kapasitesi, genç ve artan nüfus, dış pazar çeşitliliği, dinamik özel dal teşebbüsçüsü ve süratli karar alma imkânı sayesinde büyüme uzun vakittir müspet ve potansiyele yakın bir hızdadır” dedi.
Başkan Çakar, “Bankacılık bölümü sağlıklı bir bilançoya sahip, güçlü bir rekabet ortamında, yenilikçi ve müşteri odaklı çalışıyor. Ülkemizin gücüne ve geleceğine inanarak büyümenin sürdürülmesi, istihdamın artırılması, yatırımların, ihracatın desteklenmesi maksadıyla ekonomik faaliyetin finansmanına katkı vermeye devam edeceğiz” formunda konuştu.