Anne ve anne adayları doğum yaptıkları zamanlarda üç, bazı özel durumlarda ise dört ayrı ödenek almaktadırlar. Doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere bunların yanında doğum parası, emzirme ve yaptıkları takdirde yarı çalışma ödeneği de sağlanmaktadır.
Doğum öncesi ve sonrasında toplamda 112 günlük izin süresi üzerinden iş görmezlik parası hesaplanır. İkiz ya da üçüz çocuk olduğunda bu süreye iki hafta daha eklenir. Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası yardımı da yapılmaktadır. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira tek sefer için ödenmektedir.
Doğum parası yardımı almak için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli olacaktır. Ancak mutlaka yanınızda çocuk ya da çocuklarınızın doğum belgelerini götürmeyi unutmayınız. Doğum yardımı paraları annenin adına Ziraat Bankası’nca açılan hesaplara yatmaktadır. Ya da başvuruyu bizzat yapan kişi tarafından PTT şubelerinden alınabilmektedir.
Çalışan annelere özellikle her doğumda en yüksek katkı izinli olduğu dönemde doğum yani rapor parası sağlamaktadır. En düşük tutarda asgari ücrete endekslidir. Son olarak 1 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilen ara zamla birlikte doğum iznini tamamlayan asgari ücretli anneye en az 33 bin 385 TL ödeme yapılacak.
Aylık brüt ücret: 14 bin 414 TL
Günlük brüt ücret: 14 bin 414 TL/ 30 = 447,13 TL
16 Haftalık (112 gün) rapor parası: 447,13 X 112= 50.078,5 TL
Anneye ödenecek miktar: 50.078,5 X 2/3= 33.385,6 TL
*Brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplamasıdır.
Doğum parası almak için;
- Doğum izni başlamadan hemen önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamamaktadır. Bunun için annenin işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekmektedir.
- Rapor boyunca 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekmektedir.
- Doğum parasının alınabilmesi adına doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması istenmektedir.
- Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükelleftir. Diğer işlemleri işyeri tarafından yapılmaktadır.