Türk çayı, 2023’ün ilk 9 ayında dünya pazarlarında büyük bir başarı elde etti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre Türkiye’nin çay ihracat geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 20 milyon 444 bin 962 dolara ulaştı. Bu muazzam başarıda nemli iklimlerde yetişen çayın, 111 ülke, özerk ve serbest bölgelere satılmasının etkisi büyük.
Özellikle Belçika, ABD ve Birleşik Krallık’ın Türk çayına gösterdiği yoğun ilgi dikkat çekiyor. Belçika’ya yapılan 1921 ton çay satışı, 7 milyon 639 bin 771 dolarlık kazanç sağlarken, ABD ve Birleşik Krallık da Türk çayına büyük talep gösterdi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türk çayının dünya piyasalarındaki payını artırmak istediklerini belirterek, “Dünyada en doğal çayı üretiyoruz ancak inovatif katma değerli ürünlerle herkesin tercihine uygun çaylar üretemememiz, dünya piyasalarındaki payımızı düşük tutuyor. Çay üreticilerimizin bu konuya odaklanması önemli” dedi.
Turgut ayrıca, turizmin çay ihracatına olumlu etki yaptığını vurgulayarak, Türkiye’ye gelen turistlerin Türk çayını beğenerek tükettiğini ve kendi ülkelerinde de talep ettiğini ifade etti.
Belçika’nın Türk çayının birinci ihraç pazarı olduğunu belirten Turgut, “Belçika’da depolanan ürünler, Türk nüfusunun yoğun olduğu tüm Avrupa Birliği ülkelerine dağıtılıyor. Yani Belçika’ya ihraç edilen Türk çayı, tüm Avrupa’ya dağıtılmaktadır” şeklinde konuştu.
Çayın yurtdışındaki bilinirliğini artırmak ve pazar çeşitliliğini genişletmek amacıyla DKİB olarak çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade eden Turgut, “Türk Çayının İhracat Kapasitesinin Artırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması” adlı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi kapsamında pazarlama etkinliklerine önümüzdeki aylarda yoğun şekilde devam edileceğini söyledi. Ayrıca, yurt dışında Türk çayı tadım etkinlikleri ve reklam kampanyalarıyla ihracatın daha üst seviyelere çıkarılması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.