Türkiye Ekonomisi Güçlü Büyümeyle 3. Çeyreği Kapattı

#image_title

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi; yılın temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte yüzde 5.9’luk güçlü bir büyüme kaydetti.

Sektörel analizde, inşaat sektörü yüzde 8.1’lik büyümeyle öne çıkarken sanayi, finans, hizmetler ve diğer sektörler de olumlu performans sergiledi.

Üçüncü çeyrekte en dikkat çeken büyüme, inşaat sektöründe yüzde 8.1 ile gerçekleşti. Sanayi yüzde 5.7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5.1, hizmetler yüzde 4.3 büyüme kaydetti. Diğer sektörler arasında kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3.6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2.7 artış gösterdi.

Tüketim Harcamalarında Yüzde 11.2 Artış, İhracat ve İthalatta Pozitif Yükseliş

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 11.2 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5.3 artış gösterdi. İhracat yüzde 1.1 artarken mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 14.5’lik bir büyüme kaydetti.

İş gücü ödemeleri, üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 117.2 arttı.

Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 50.7 oranında artış gösterdi. İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.1’den yüzde 32.2’ye yükselirken net işletme artığı/karma gelirin payı yüzde 55’ten yüzde 47’ye geriledi.

Exit mobile version