TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Duyurdu! Fındıkta Büyük Zarar

#image_title

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Fındıkta, Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarara neden olduğu tahmin ediliyor. Zararın boyutları üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu hastalık nedeniyle randımanın yüzde 30-35’e kadar düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satamadı.” şeklinde konuştu.

Kahverengi kokarca, başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, domates, biber gibi birçok bitkiye zarar verdiğini belirten Bayraktar, zararın boyutlarının üreticileri mağdur ettiğini söyleyerek, önlem alınması gerektiğini iletti.

Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındığa Karadeniz Bölgesi şehirlerinde bu sene yüzde 25’lere ulaşan oranlarda zarar verdiğini tahmin ettiğini belirterek, “Zararın boyutları üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu hastalık nedeniyle randımanın 30-35’e kadar düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satamadı. Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. 500 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile ise fındık nakliyesi, işlenmesi ve ticareti ve işçiliğinden geçimini sağlıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte dünya üretiminin yaklaşık yüzde 62’sini, ihracatının ise yüzde 61’ini ülkemiz karşılıyor. Tedbir alınmadığında bu zararlının vereceği zararın yüzde 50 ila 75 arasında olduğu göz önüne alındığında, fındıkta 12,8 milyar lira olan üretim değerinin 6,4 ila 9,6 milyar lirasının ve 2,1 milyar dolara varan ihracat değerinin 1,1 ila 1,6 milyar dolarının tehdit altında olacağı bilinmelidir. Acilen tedbir alınmazsa bu zarar daha da yüksek oranlara erişecek. Çok önemli bir ihraç ürünümüz fındıkta gelecek yıllarda kötü sonuçlara yol açabilecek bu zararlıya gereken hassasiyet gösterilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version