Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Türkiye’de, yöresel ürünlerin değerini artırarak sürdürülebilir kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla ideal bir coğrafi işaretler sistemi oluşturmak için kararlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
YÜciTA tarafından yapılan açıklamaya göre, coğrafi işaretler konusunda faaliyet gösteren Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Derneği’nin (YÜciDER-Gİ) üçüncü sayısı yayınlandı.
Açıklamada YÜciDER-Gİ’nin üçüncü sayısının tanıtımında yaptığı açıklamalara yer verilen YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Güzel ülkemizin eşsiz coğrafi işaretlerini taçlandırmak amacıyla çıkarılan YÜciDER-Gİ 3. sayısı, YÜciTA’nın Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına Türk halkına armağanıdır.” ifadelerini kullandı.
Kovid-19 salgınının değiştirdiği paradigmayla değeri daha da anlaşılan tarım ve yerel coğrafya ile kültürel değerlerin bileşeni olan coğrafi işaretlerin, yörelerin kimlik kartları niteliğini taşıdığını bildiren Tekelioğlu, “Bu nedenle, gönüllü bir araştırma ağı olan YÜciTA, ülkesine karşı sorumluluğunu yerine getirmek için coğrafi işaretlerin önemi hakkında farkındalık yaratarak Türkiyeʼde ideal bir coğrafi işaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi, kültürel ve biyolojik çeşitliliğin korunması misyonuyla çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Tekelioğlu, YÜciDER-Gİ söz konusu misyonun temsilcisi olmanın ve geniş kitlelere yayılmasını sağlamak amacıyla 2021’de yayın hayatına başladığını belirterek, şunları kaydetti:
“3. sayı, 10 bölümü ile geniş bir konu yelpazesinde 656 sayfadan oluşmaktadır. İçeriğinde bulunan, Coğrafi İşaretlere Uluslararası Yaklaşımlar, Yörelerimiz (Terroir/Teruar), Yöresel Ürünler, 7 Bölgeden 7 Tescilli Yemek, Özel konu: Peynir, 360 Derece Coğrafi İşaretler ve Slowfood-Terra Madre başlığını taşıyan bölümlerde farklı disiplinlerden uzmanlarca hazırlanmış ilgi çekici konular yer almaktadır. Ayrıca 5 önemli gastronomi festivali ile YÜciTA çalıştay ve etkinlik bölümleri, ülkemizin pek çok yöresinde gerçekleştirilen faaliyetleri zengin görsel ve anlatı ile okuyuculara sunmaktadır.”
DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERDEN DESTEK
Açıklamada verilen bilgiye göre, dergiye kapsamlı yazılarıyla, coğrafi işaretler alanında dünyada öncü bir kuruluş olan Fransa Ulusal Köken Adlandırmaları ve Kalite Enstitüsü (INAO) Genel Müdürü (2009-2012) Jean-Louis Buer, Avrupa Komisyonu Coğrafi İşaretlerden Sorumlu Birim Başkan Yardımcısı Branka Tome, Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu (OriGIn) önceki dönem Başkanı Claude Vermot-Desroches, UNESCO Dünya Gıda Kürsüsü Kurucusu ve Bilimsel Danışmanı, Montpellier SupAgro Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jean-Louis Rastoin destek verdi.
Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde Türkiye’ye bir armağan olarak hazırlanan dergide, “Türkiyeʼnin artık ulusal bir coğrafi işaretler politikası olmalıdır”, “Sürdürülebilir gıda sistemleri ve coğrafi işaretler”, “YÜciDER-Gİ: Türkiyeʼnin yöresel ürünlerini tanıtmak ve bilgi paylaşımı için güçlü bir araç”, “Mezopotamya Gastro Diyarı”, “Pervari Balı”, “Bir başka zeytinyağı; Milas Zeytinyağı”, “Alanya Muzu”, “Bu kadim tatlıyı yemeden olmaz; Burdur Kabak Helvası”, “Özel konu: Peynir”, “Tarım, turizm ve kültürün bağlantı noktası: Coğrafi işaretler ve gastronomi” konuları yer aldı.
Gastronomi ve turizm alanında zengin bir içeriğe sahip YÜciDER-Gİ, yöresel ürünlerimizi tematik konular eşliğinde tarihi ve kültürel bağlantılarıyla okuyucularla buluştururken, yöresel ürünlerin tanıtımı ve bilgi paylaşımı misyonunu da yerine getirmekte, bunun yanında uzmanların kaleme aldığı yazılar konuyla ilgili araştırmacılara kaynak oluşturuyor.