Zeytinyağında Rekor Fiyat: Zirveyi Görecek

#image_title

Fiyatı arttıkça küresel bir sorun haline gelen zeytinyağı, kuraklığın İspanya’yı vurması, sellerin İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da zeytin mahsullerini yok etmesiyle birlikte rekor üstüne rekor yaşamaya devam ediyor.

Bir rekor da en büyük alıcısı ABD olan Akdeniz zeytinyağından geldi. Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times’ın “Zeytinyağı fiyatları neden artıyor?” başlığıyla yayımladığı haberde, zeytinyağının metrik ton fiyatlarının durdurulamaz bir artışa geçtiği ifade edildi.

Haberde zeytinyağı fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre iki kattan fazla arttığına dikkat çekildi. Geçen sene 9 dolar olan 750 mililitrelik bir zeytinyağının bugün 11 dolardan satıldığı açıklandı.

EN UCUZU TÜRKİYE’DE

Zeytinyağı fiyatlarının yükselişi hakkında konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, ”Yarısını ihraç ediyor ve yarısını da tüketiyor. Bu yıl 675 bin ton rekolte öngörülüyor. Yüzde 60 bir kayıp var. İki yıldır bu devam ediyor. İspanya rekolte azlığını diğer ülkelerden karşılamak durumunda. Dünyada en ucuz zeytinyağı fiyatı Türkiye’de. İhracatta ve fiyatlamada dengeli gidilmeli yoksa zeytinyağı üreticilerinin hepsi batar.” dedi.

Exit mobile version