7 ayda 2 milyar TL fiyatındaki uyuşmazlık karara bağlandı… Ayakkabı şikayeti birinci sırada!

#image_title

ANKARA (İGFA) – Tüketici Hakem Heyetleri, tüketiciler ile satıcılar ve sağlayıcılar ortasında yaşanan uyuşmazlıkların tahlilinde adil, süratli, kolay ve en az masrafla tahlile imkan sağlarken, yargı dışında alternatif tahlil yolu olarak yargı mercileri üzerindeki iş yükü de kıymetli ölçüde azaltılıyor. Bugüne kadar 16 milyonun üzerinde uyuşmazlık yargıya intikal etmeden Tüketici Hakem Heyetleri tarafından karara bağlandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bilgiye nazaran Tüketici Hakem Heyetleri’ne 2023 yılının birinci 7 ayında toplam 402 bin 110 adet müracaat yapıldığı, 393 bin 768 adet uyuşmazlığın karara bağlandığı öğrenildi. Yapılan müracaatların toplam mali bedeli yaklaşık 1,9 milyar lira meblağında olduğu kaydedildi.

Tüketicilerin e-Devlet üzerinden ve Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla elektronik ortamda müracaatlarını rahatlıkla Tüketici Hakem Heyetlerine iletebildiğine dikkati çekildi.

Bu kapsamda ise 2023 yılının birinci 7 ayında yapılan müracaatların yaklaşık yüzde 65’i olan 262 bin 317 adet müracaat e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilirken, elektronik müracaat yolunun tüketiciler tarafından daha fazla tercih edildiği gözlendiği kaydedildi.

HANGİ ESERLER ŞİKAYET KONUSU OLDU?

Yılın birinci 7 ayında yapılan müracaatlara eser ve hizmet bazında bakıldığında birinci sırada yüzde 12,31 ile en çok “ayakkabı” eserlerine yönelik şikâyette bulunulduğu görülürken, bu şikâyetleri yüzde 5,93 ile “kredi kartı üyelik ücreti”, yüzde 5,34 ile “cep telefonu”, yüzde 4,65 ile “kıyafet”, yüzde 4,64 ile “internet abonelikleri”, yüzde 3,60 ile “mobilya” ve yüzde 2,72 ile “GSM aboneliği” izlediği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı’nın bilgilerine nazaran sektörel bazda tıpkı periyotta sırasıyla en çok yüzde 56,59 ile “perakende ticaret”, yüzde 11,51 ile “finansal hizmetler” ve yüzde 11,09 ile “abonelik hizmetleri” dallarına yönelik müracaat yapıldığı kaydedildi.

Exit mobile version