Ak Parti Milletvekili Mesten: Dünyada kartlar yine dağıtılıyor

Yayın: 10:18 - 11.08.2023
Güncelleme: 10:18 - 11.08.2023

#image_title

Cüneyt YAMAN – Musa YEŞİLDAĞ – Herkes DUYSUN / BURSA (İGFA) – Asya kıtasının, insanlık tarihinin başladığını kabul ettiğimiz en eski kıta olduğunu belirten AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, “Kültür, tarih ve edebiyatın izlerini, bilhassa de ülkemizin bulunduğu Anadolu topraklarının, en son Göbeklitepe’deki hafriyat çalışmaları sonunda da 10-12 bin yıl kadar geriye gittiğini gözlemleyebiliyoruz. Hasebiyle Asya kıtası, birinci periyotlarına geri dönmekte ve dünyanın ticaret, üretim, inovasyon, teknoloji, insan ve doğal kaynaklar merkezi olma yoluna hakikat süratle ilerliyor. Batı dünyası merkezi pozisyonunu kaybediyor derken, bugünden yarına çabucak kaybedecek diye bir durum kelam konusu değil. Uzun yıllardan beri bu tıp tartışmalar olagelmiştir lakin şöyle bir gerçek var ki, Batı dünyası insan olarak yaşlanmaktadır. Buna karşılık, Doğu toplumlarının ve Asya milletlerinin de süratle gelişmekte olduğunu görüyoruz. Münasebetiyle dünyada, kartların tekrar dağıtıldığı periyoda giriyoruz, yeni bir dünya sisteminin eşiğindeyiz. Biz hem NATO üyesiyiz, hem Avrupa Birliği (AB) yolunda 60 yıldır bir uğraşımız var. Birebir vakitte Rusya ile de hayli dostça ve stratejik bir münasebetimiz bulunmakta. Dünyanın pek çok yerinde (Latin Amerika ülkeleri, Asya, Afrika) faal bir dış siyasetimiz var. Bu durum AK Parti hükümetinin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bir başarısıdır.” dedi.

“TÜRK KÖKENLİ OLDUKLARINI UNUTTULAR”

İnsanlığın bugüne kadar gelmiş olduğu medeniyet seviyesi yani Amerika ve Avrupa’nın öncülüğünde liberal iktisadın hakim olduğunu belirten Osman Mesten, “Türkiye’nin milletlerarası platformda kullanabileceği en değerli kartlarından bir adedidir. 1950’den sonra dünya iki kutuplu hale geldiğinde, Türk dünyasında Türkiye hariç, öbür Türk devletlerinin çabucak hemen tamamı Sovyet Sosyalist bloklarında yer aldı. Ne yazık ki, 70 yıl boyunca birbirimizin radarında yer almadık. O denli bir noktaya geldik ki Kazak, Kırgız, Özbek, Azeri kavramlarının ne olduğunu hem biz hem onlar unuttu. Onlar Türk kökenli olduklarını, Türk lisanı konuştuklarını bile bilmez hale geldiler.” formunda konuştu.

“İSLAM TARİHİNDE ALİMLERİN EHEMMİYETİ ÇOK FAZLA”

Bugünkü medeniyetlerin gelişmesinde, İslam tarihinin epey kıymetli olduğunu vurgulayan AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, “İslam tarihi içerisinde büyük alimlerin ne kadar tesirli olduğunun farkındayız. El Harezmi, El Biruni, Fergani, İbn-i Sina, Farabi üzere isimleri tarihten çıkardığımızda, bugün ilim ve medeniyetin geldiği noktaya ulaşamayacağımızı söyleyebilirim. Türk lisanı konuşan ülkeler birliği bu yer üzerine kuruldu, bugün de devletler nezdine geldi.” dedi.

“ÖZBEKLER ULUSAL BENLİKLERİNE SAHİP ÇIKIYOR”

Türkiye’den sonra, Türk dünyasının nüfus olarak en büyük ülkesinin Özbeskistan olduğunu söyleyen Mesten, “Özbekistan coğrafyası, bugün 36 milyon nüfusa sahip. Tarih ve medeniyet bağlamında kıymetli olduğunu da vurgulamak isterim zira Semerkant, Buhara, Taşkent bu topraklarda yer alıyor. Lisan ve kültür konusunda hiç ödünleri yok, çok hassaslar. Bir Özbek, Rusça bilebilir lakin kendi alanında asla öbür lisan konuşmazlar. Ulusal benlik ve kültürlerine sahip çıkıyorlar. Büyük aile yapısını kaybetmemişler, ahlaki düzeyleri çok yüksek. Özbekistan’da apartman hayatı yeni yeni başladı ancak bir Özbek konutu denildiğinde kesinlikle bahçeli, kalabalık haneye sahip yapı akla gelir. Bizim Anadolu kültürünün bundan 70-80 yıl evvelki billur hali hiç değişmeden devam etmiş ve devam etmektedir.” tabirlerini kullandı.

Exit mobile version