Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Masasında Hangi Rakam Var?

Dünden bu yana merakla beklenen ve bir süredir de milyonları ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin bugün, ilk toplantı başladı. Saat 14.00’te toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla başlarken toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İşçi tarafını temsilen Türk-İş, işverenleri temsilen de TİSK heyeti toplantıda konum aldı.

Asgari ücret zammı için gerçekleştirilen ilk toplantıda Türk-İş heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık ediyor.

Hangi Rakam Masada? 

Son dönemlerde görülen enflasyon rakamları ve döviz fiyatlarındaki son gelişmeler de dikkate alınarak pazarlık yapılacak. İşveren kesimi asgari ücretin düşen enflasyon oranına göre belirlenmesini ve prim desteğinin artırılmasını talep ediyor. Söz konusu enflasyon rakamları ve refah payı da eklendiğinde, kulislerden gelen bilgilere göre asgari ücrette yüzde 30-35 oranında bir zam yapılması olası görünüyor. Eğer söz konusu yüzde 30-35’lik bir zam gerçekleşirse, yeni net asgari ücret 11-12 bin TL arasında olacak.

Net Ücret Şu An 8 Bin 506 TL! 

15 kişiden oluşan Asgari Ücret Komisyonu, bugün başladığı toplantıda işçi, işveren ve hükümetten oluşan 5’er temsilciyle birlikte çoğunluk kararını almaya çalışacak. Şu anda brüt 10 bin 8 TL ve net 8 bin 506 TL 80 kuruş olan asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 TL 40 kuruş. Temmuz ayında uygulanacak olan ara zam kararının, geçen yıl olduğu gibi 2 toplantılık bir süreçte karara bağlanması bekleniyor. Son günlerde kurmaylardan yapılan açıklamalarda Kurban Bayramı’ndan önce ücretin netleştirilmesi beklenirken şimdilik ne rakamlara ne de tarihe dair kesin bir açıklama bulunmuyor.

Exit mobile version