Avustralyalı astronomlar, FRB 20220610A olarak adlandırılan gizemli radyo dalgalarından birinin, 8 milyar yıllık yolculuğunun ardından Dünya’ya ulaştığını tespit etti. Bu patlama, radyo dalgalarının bir milisaniyeden kısa süren bir dalga boyuna sahip olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, bu olayı Avustralya Kilometrekare Yol Bulucu Dizisi (Australian Square Kilometre Array Pathfinder-ASKAP) adlı radyo teleskopuyla tespit ettiler. Stuart Ryder, bu teleskop sayesinde dalganın kaynağını belirledikten sonra, Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nin teleskobunu kullanarak, bu gizemli dalganın geldiği galaksiyi araştırdı.
EVRENİN YAPISINI ANLAMADA İPUCU OLABİLİR
Stuart Ryder yaptığı açıklamada bu patlamanın diğer Hızlı Radyo Patlamaları’ndan çok daha uzak bir mesafeden geldiğini ve birleşmekte olan birkaç galaksinin etkileşimi sonucu ortaya çıktığının keşfedildiğini ifade etti. Bu keşif, evrende meydana gelen büyük olayların anlaşılmasında önemli bir adım olabilir.
Araştırmacılardan Ryan Shannon ise Hızlı Radyo Patlamalarının, evrenin kütlesinin hesaplanmasında kullanılabileceğini söyledi. Shannon, FRB’lerin galaksiler arası iyonize olmuş materyalleri algılayabildiğini vurgulayarak, bu olayların evrenin yapısını anlamada önemli bir araç olduğunu belirtti.
2007’de keşfedilen ilk Hızlı Radyo Patlaması’ndan bu yana, şimdiye kadar 50 FRB’nin çıkış noktası tespit edildi. Bu yeni keşif, evrenin derinliklerinde gizemli olayları anlamak adına bilim dünyasına önemli bir katkı sunuyor.