Bu 19 İlçe İl Olma Yolunda! AKP Hazırlıklara Başladı

Yayımlanan yeni bir son dakika bilgisine göre Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son grup konuşmasında bahsettiği 19 yeni il ve 27 yeni ilçe teklifine AK Parti’nin olumlu baktığı öğrenildi.

Medyadan edinilen bilgilere göre iktidar parti AK Parti, yeni il ve ilçelerle ilgili bir düzenleme hazırladı. Söz konusu düzenleme ise 19 ilçenin il olmasını içeriyordu.

İl olmak adına en az 100 bin nüfus ve il merkezine 30 kilometre uzaklıkta olma kriterlerinin uygulanacağı öğrenilen düzenlemede, 8 farklı başlıkta inceleme yapılacak.

Söz konusu bu kriterler arasında mevcut şehirleşme durumu, ulaşım durumu, hinterland (coğrafi şekil kriterleri), ekonomik anlamda çeşitlilik ve eğitim durumu kriterlerine uyan ilçelerin il yapılmasına imkan sunulacak.

Hangi İlçelerin İl Olması İhtimali Konuşuluyor? 

Alınan bilgilere göre şu ana kadar herhangi bir ilçenin adı söylenmese de bu kriterleri karşılayabileceği düşünülen ilçeler arasında Alanya, Tarsus, İnegöl, Çorlu, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erçiş gibi isimler öne çıkıyor.

Bahçeli 100 İl, 1000 İlçe Demişti! 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin gerçekleştirdiği son grup toplantısında 100 il ve 1000 ilçe diyerek şu ifadeleri kaydetmişti:

Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.

Düzenleme Mart 2024’te 

Yeni il ve ilçelerle ilgili aksiyon alınabilmesi için TBMM’den yasa çıkarılması gerekiyor. Bu nedenle de söz konusu düzenlemenin Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlerden önce yasalaştırılması beklenmiyor. Söz konusu il ve ilçe olmak isteyen bölgelerin ve planlanma sürecinin mahalli idareler seçimlerinden sonra yapılacağı düşünülüyor.

Exit mobile version