Göbeklitepe’de Benzerine Rastlanılmamış “Boyalı Heykel” Bulundu

#image_title

Tarih öncesine ışık gösteren, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin gerçekleştirildiği Taş Tepeler projesi bünyesinde 2023 yılında 9 arkeolojik alanda yapılan çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine rastlanıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği kazı çalışmaları sonucu Göbeklitepe’nin D yapısında kireçtaşından olma ve gerçek boyutlu olan yaban domuzu heykeli bulundu.

Üzerinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar olan eser döneminden bu günlere kadar gelen ilk boyalı heykel buluntusu olarak kayıtlara geçti.
Göbeklitepe’de keşifler sonucu bulunan yaban domuzu heykeli, H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu öngörülen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu.

İnsan Heykeli Çok Etki Yarattı

Karahantepe’de yapılan kazı çalışmalarındaysa dönemin en gerçekçi heykellerinden biri gün ışığına kavuşturuldu.
Gerçekçi bir yüz şekliyle tarih öncesi sanatın en etki yaratan örneklerinden biri olmaya aday 2,3 metre yüksekliğindeki heykel bir sekinin içinde zemine sabitlenmiş bir şekilde bulundu.
Ölü bir insan hissiyatı veren kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin öne çıktığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu bölgede duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ve zemine bırakılmış taş tabaklara rastlanıldı.

Exit mobile version