İnsanlık Dışı Olay: Erkek Civcivleri Öldürüyorlar!

#image_title

Manisa’da olan bir yumurta üretim merkezinde geçen sene kayıt altına alınan görüntüler, şimdi sosyal medyada büyük bir tepkiye sebep oldu. İşletmenin civciv üretim tarafında alınan kayıtlarda, erkek civcivlerin cinsiyetleri sebebiyle ayrıldığı ve öldürülmek için üst üste yere atıldığı dehşete düşüren sahneler yer alıyor.

BirGün gazetesinin paylaşımına göre, görüntüleri kayıt altına alan çalışan A.Z., olan vahşeti şu şekilde ifade etti:

“Manisa’da bulunan bir yumurta fabrikasında birkaç yıl önce yevmiyeci olarak çalışıyordum. Bir gün civciv üretim bölümüne gittim ve orada gördüklerim gerçekten dehşet vericiydi. Erkek ve dişi civcivleri ayrı ayrı ayırıyorlardı. Erkek civcivler kasalara doldurularak eziyor ve ardından çöp torbalarına konulup öldürülmek üzere hazırlanıyorlardı. Bu civcivler daha sonra gübre bölümüne götürülüyor, yarısı yaşamını yitirmiş, yarısı sağ kalan civcivler dışkı ile karıştırılıp yakılıyordu. Neden böyle yapıldığını sorduğumda ‘Çünkü fazla yem tüketiyorlar ve yumurtlamıyorlar’ diyorlardı.” dedi.

Vahşice Öldürülüyorlar

Yumurta endüstrisi, erkek olan civcivler için yumurtadan çıktıktan sonra ayıklanmasını gerektiği fikrinde bulunuyor. Çünkü erkek civcivler yumurta üzerine verimliliği sağlayamadığı ve et üretimine de uygun olmadığı düşünülerek ayrılıyor.

Fakat, bu ayıklama ve ölüm süreçleri çok vahşi yöntemlerle oluyor. Karbondioksitle boğulma, boyunlarının kırılması veya öğütücülere atılma gibi yöntemlerden oluşuyor binlerce civciv bu şekilde katlediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı analizlerine göre Türkiye’de her sene yaklaşık 70 milyon tavuk yumurtası üretimi yapılıyor ve bu da yaklaşık 60 milyon erkek civcivin katledilmesi anlamı taşıyor.

Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Kaplan, konu ile alakalı gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bir civcivi gözlerimizin önünde poşete koyup boğsanız bile kanımız donar. Ancak endüstri için bu bir iş modeli haline gelmiş durumda. Yumurta endüstrisinin, halkın vicdanı ve talepleriyle tamamen çeliştiği çok açık. Bu vahşet, endüstrinin bize sunduğu bir seçenektir. Dünya genelinde erkek civcivlerin öldürülmesi yasaklanırken Türkiye’nin de bu konuda acil adımlar atması gerekmektedir.”

Exit mobile version