Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm… 319 bin konut hak sahiplerine teslim edilecek

#image_title

KAHRAMANMARAŞ (İGFA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel Atma Töreni’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’den canlı irtibatla Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel Atma Merasimi’ne katıldı.

Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde hayatını kaybedenleri de rahmetle yâd eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asrın felaketi olan sarsıntıların üzerinden 6 aydan fazla müddet geçti. Yalnızca ülkemizin değil insanlık tarihinin en yıkıcı doğal afetlerinden birini yaşadık. Eşimiz, dostumuz, çocuğumuz, akrabamız, komşumuz olan 50 binden fazla canımızı sadece bir gecede toprağa verdik. Zelzeleden çabucak sonra afetzede vilayetlerimizi farklı vesilelerle ziyaret etmiş, devletimizin tüm imkânlarıyla sizlerin yanında olduğunu söz etmiştik.” diye konuştu.

Seçim periyodunda de ellerini zelzele bölgesinden hiç çekmediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sahada yapılan çalışmaları, gereksinimleri, düşünceleri şahsen takip ettik. En acil olanlarından başlamak suretiyle depremzedelerimizin muhtaçlıklarını hızla gidermeye çalıştık. Tespitlerimize nazaran Maraş’ın neredeyse üçte biri oturulamaz hale gelmişti. Kentimizde yapılması gereken zelzele konutu sayısı 19 bin 418’dir. Köy meskenleri ve ahırlarla birlikte bu sayı 29 bin 47’ye ulaşıyor. Zelzele bölgesinde ise toplam 680 bin konutun ve 170 bin ahır, depo, iş yeri üzere bağımsız kısmın inşa edilmesi gerekiyor. Bu ağır tablo karşısında asla ümitsizliğe kapılmadık. Bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını yürütürken öbür taraftan konutları, iş yerleri yıkılan insanlarımızı yeni yuvalarına kavuşturmak için çabucak kolları sıvadık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 325 konteyner kentte 178 bin 350 konteynerin kurulduğunu belirterek, 15 Ağustos’a kadar inşallah tesislerde ve çadırlarda kalan az sayıdaki vatandaşı konteynırlara yerleştirmiş olacaklarını söyledi.

Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel Atma Töreni

Yerinde Dönüşüm Projesi’yle yalnızca inşaatların hızlanmayacağını tıpkı vakitte iktisadın canlanacağını, yeni istihdam alanlarının oluşacağını, mahalle kültürünün hayat bulacağını ve konutların daha az maliyetle hayata geçirileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca sarsıntıda hasar gören vilayetlerimizde kent meydanlarını hükümet olarak biz yapacağız. Böylelikle her bir kentimize asırlar uzunluğu yaşayacak bir merkez kazandırmış olacağız.” dedi.

Depremin yıktığı kentleri altyapısı ve üstyapıyla daha görkemli, daha güçlü, daha ferah bir halde inşa edeceklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadığımız her felaket, bize alınması gereken önlemleri tekrar tekrar hatırlatmaktadır. Hiç elbet bu tedbirlerin en başında kentsel dönüşüm gelmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızdan beri bu sıkıntıyı daima işledik, daima gündemde tutmaya çalıştık. Bilhassa çarpık ve sıhhatsiz kentleşmenin yaygın olduğu vilayetlerimizde bunun tercihten öte bir mecburilik olduğunu söz ettik.” değerlendirmesini yaptı.

Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı periyotlarında TOKİ aracılığıyla Türkiye’nin yapı stokunun yenilenmesi için ağır uğraş harcadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ’nin bugüne kadar ülke genelinde 1 milyon 200 bin proje ürettiğini, konut projeleriyle birlikte okullar, hastaneler, kamu kurumları ve daha kaç binayı TOKİ eliyle yine inşa ettiklerini söyledi.

Şimdiye kadar TOKİ binalarıyla ilgili hiçbir meşakkat yaşanmadığını, TOKİ’nin 6 Şubat sarsıntılarından de alnının akıyla çıktığını tabir eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sarsıntının bilhassa kentsel dönüşüm atılımlarının ne kadar isabetli olduğunu bir defa daha ortaya koyduğunu lisana getirdi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİYLE 3,3 MİLYON KONUTUN İNŞASINI SAĞLADIK”

Son 21 yılda kentsel dönüşüm ve zelzeleye hazırlık manasında ne yaptılarsa bu “takoz” zihniyete karşın yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kentsel dönüşüm projeleriyle ülkenin dört bir yanında 3,3 milyon konutun inşasını sağladık. Böylelikle 20 milyona yakın insanımızı inançlı yuvalara kavuşturduk. Türkiye genelinde 6,5 milyon konutu hızla dönüştürmeyi hedefliyoruz. İnşallah bunları tamamladığımızda kentlerimiz hem hoşlaşacak hem de zelzelelere çok daha hazırlıklı hale gelecektir.” diye konuştu.

BAKAN ÖZHASEKİ’DEN SPOR KULÜPLERİNE ÇAĞRI

Canlı irtibatta konuşan Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği üzere bugün merkezde inşaatları başlattıklarını belirterek bundan son derece memnunluk duyduklarını söyledi.

Diğer yandan yerinde dönüşüm için birinci temelleri attıklarını kaydeden Özhaseki, tüm Türkiye’de olduğu üzere Kahramanmaraşlıların da yerinde dönüşüm projesine prestij ettiklerini, kendilerinin de işin sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildirdi.

Özhaseki, Galatasaray Spor Kulübü Lideri Dursun Özbek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Fesih Avcı Bey’in 913 konut taahhütlerini de bugün Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiklerini bildirerek öbür spor kulüplerine “yardım yapın” davetinde bulundu.

Konuşmaların akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ta bulunan Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve beraberindekilerden temel atma çalışmalarını başlatmak üzere butona basmalarını istedi.

Yapılan duanın akabinde Özhaseki ve beraberindekiler, butona basarak kentsel dönüşüm toplu temel atma çalışmalarını başlattı.

Exit mobile version