GAZİANTEP (İGFA) – MİMARDER tarafından SANKO Holding iş birliği ile düzenlenen “Afet Sonrası Süreksiz Ömür Alanlarının İyileştirilmesi” Öğrenci Fikir Müsabakası, sarsıntılardan ötürü oluşan olağan dışı durumun oluşturduğu süreksiz nizama ait kurulan mekânsal bileşenlerin incelenmesini ve bu süreksiz ömür alanlarındaki gündelik hayat alakaları ve fizikî ögeler üzerine düşünülmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Yarışmacılardan afet sonrası kurulan süreksiz ömür alanlarının mevcut mekânsal potansiyellerinin tekrar kıymetlendirilmesi maksadıyla tasarım teklifleri geliştirmelerinin beklendiği yarışta mekânsal ögelerin geliştirilmesi yoluyla değişen hayat akışı ve gündelik ömür ilgilerinin ‘iyileştirilmesine’ yönelik tahlil teklifleri geliştiren öğrencilerin fikirleri yarışıyor. Kazananlar eylül ayında düzenlenecek ödül merasiminde ödüllendirilecek.
Yarışma ile zelzeleden etkilenen vatandaşların süreksiz hayat alanlarında tekrar hayata bağlanmalarını sağlamak için mekânsal ve toplumsal gereksinimlere yönelik iyileştirmelerin yapılmasını hedeflediklerini söyleyen MİMARDER Kurucu Üyesi İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Gün, “6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli oluşan zelzelelerin akabinde hala yüzbinlerce insan çadır kent, konteyner kent üzere süreksiz hayat alanlarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. MİMARDER olarak zelzele bölgesine yaptığımız ziyaretler ve araştırmalar sonucunda mevcut süreksiz ömür alanlarının pek çok düzgünleştirmeye, düzenlemeye ve yine düşünmeye açık olduğunu tespit ettik. Bu yarışın bölgenin bu sıkıntılarına çok kıymetli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Projenin ana destekçisi SANKO Holding’in İdare Şurası Lideri Adil Sani Konukoğlu ise müsabaka ile ilgili şunları söyledi: “Gaziantep’te kurulmuş ve 119 yıldır bu topraklarda çalışan, üreten bir küme olarak sarsıntı felaketi sonrasında bölgenin yine ayağa kalkması için var gücümüzle çalışıyoruz. Süreksiz hayat alanlarında yaşayan vatandaşlarımızın yine hayata bağlanmaları için toplumsal ve ruhsal takviyenin ehemmiyetinin şuurundayız. Bu bakış açısıyla birinci günden itibaren süreksiz ömür alanlarının güzelleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şimdiye dek Adıyaman, Narlı ve Gaziantep’te yaklaşık 1.500 konteynerden oluşan ömür kentleri inşa ettik. Bu süreçte, mimari topluluktaki gençlerimizin katkılarını alma maksadıyla MİMARDER’in hayata geçirdiği bu yarışa dayanak olmaktan memnunluk duyuyoruz.”