Ordu’nun Kabadüz ilçesine bağlı, 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası’nda yer alan ve Türkiye’nin denize en yakın kayak merkezi unvanına sahip Çambaşı Kayak Merkezi’nin ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi, şehirde ikinci bir kayak merkezi projesine start verdi.
Ordu’nun en yüksek zirvesi olan Kabadüz ile Mesudiye ilçeleri arasında ye alan 2 bin 730 rakımlı Göndeliç Tepesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü teknik ekibi tarafından detaylı bir incelemeye tabi tutuldu. Yapılan bu teknik değerlendirmeler sonucunda, Göndeliç Tepesi’nde hayata geçirilecek olan Kayak ve Telesiyej Projesi için olumlu bir görüş bildirildi.
Raporda, bölgenin kayak merkezi ve telesiyej için uygun olduğu görüşüne vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
Ordu ili coğrafi konumu itibariyle Orta Karadeniz’de konumlanmış olup, Göndeliç Dağı ise Doğu Karadeniz Dağlarının batı ucuna uzanarak 2 bin 730 rakımıyla Ordu ilinin en yüksek zirvesini oluşturmaktadır. Göndeliç Tepesi’nin, Çambaşı Kayak Merkezi’nin devamı olarak talep edilmesi, Çambaşı Kayak Merkezi’nin mevcut durumunun turizm talebini karşılamaması aynı zamanda 2 bin rakımda bulunmasının kış sporlarının yapılabilirliği süresini kısıtlaması sebepleriyle; Göndeliç Dağı’nın geniş bir alanı kapsayan 5 bin hektarlık bir alana sahip olması, 2 bin 700 metreyi aşan yüksekliği, 200 ile 800 metre arasında değişen kot farkıyla en az bin hektarlık kayak yapılabilir alan sunması, pist uzunluklarının 100 ila 4000 metre arasında değişebileceği öngörüsü, şehir merkezine 65 kilometre, havalimanına 85 kilometre uzaklıkta olması ve arazisinin kar turizmi ve kış sporlarına uygun olması sebepleriyle Göndeliç Tepesi’ne kapsamlı bir kayak tesisinin kurulması uygun görülmektedir.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınan olumlu raporun ardından Büyükşehir Belediyesi, Göndeliç Tepesi’ne ikinci bir kayak merkezi kurma projesini hayata geçiriyor. Bu proje, ünlü kayak merkezleri Uludağ ve Palandöken gibi önemli destinasyonlara rakip olmayı hedefliyor. 5 ay süresince karla kaplı alan üzerine kurulacak olan bu yeni kayak merkezi, toplamda 120 kilometrelik pist uzunluğuna sahip olacak.
Günlük 70 bin kişi kapasiteli olarak planlanan yeni proje, turistik tesisler ve otellerle donatılacak. Toplam 4 bin hektarlık bir alanda hayata geçirilecek olan tesiste, 9 farklı mekanik tesis bulunacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, dünyanın önde gelen kayak merkezlerinden biri olacak yeni projeleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Güler, Ordu’ya ikinci bir kayak merkezi kazandırılacağını belirterek, “Çambaşı Yaylası’ndaki mevcut kayak tesislerimizden sonra şimdi de Göndeliç Tepesi’nde muazzam bir kayak merkezi projesine başlıyoruz. Göndeliç Tepesi’ndeki pist uzunluğu, Çambaşı Yaylası’na kıyasla çok daha geniş bir alana yayılacak tam 4 bin hektarlık bir alanda hayata geçirilecek. Çambaşı’ndaki kayak merkezimiz 136 hektarlık bir alana sahipti. Öne çıkan bir diğer özellik ise Çambaşı’ndaki kayak merkezimizin deniz seviyesinden yüksekliğinin 1950 metre olmasıydı. Ancak yeni projemizde bu rakam 2 bin 736 metreye çıkacak. Çambaşı’nda kar süresi 2.5 ayken burada 5 ay boyunca kar olacak. Toplamda 120 kilometrelik pist uzunluğuyla, bölge muazzam bir çekim merkezi haline gelecek. Yüksek rakım ve kaliteli kar özellikleri burayı kış sporları tutkunları için ideal bir destinasyon yapacak. Günlük kapasite ise 70 bin kişiye kadar çıkabilecek. Bu yeni tesis, bölgeye önemli bir turistik ve ekonomik değer katacak.” şeklinde konuştu.
Güler, yeni kayak merkezinin denize ve havalimanına yakın olmasının sağladığı avantajlara dikkat çekti. Güler, “Ordu’nun bu bölgedeki avantajı, denize ve havalimanına en yakın kayak pistine sahip olmasıdır. Bu noktaya ulaşım konusunda arabalar ve ileride planlanan teleferik gibi ulaşım araçları ile hızlı bir şekilde gidilebilecek. Denizden aynı gün içinde çıkıp yayla turizmine geçebilecek olan ziyaretçiler, bu tesislerden de faydalanabilecekler. Bu proje, turizm yatırımı yapmak isteyen herkes için açık. Kar festivallerine ilgi duyanlar, Ordu’ya gelerek iklim değişikliğinin etkilerinden korunabilirler ve muhteşem doğa güzellikleriyle buluşabilirler. Ordu’nun 300’den fazla şelalesi ve yaylalarıyla birlikte kış sporları için ideal bir yer olduğu unutulmamalıdır” dedi.
Güler ayrıca kayak merkezi inşaat çalışmalarının 2024 yılında başlayacağını da sözlerine ekledi.