Dolmuşçuluk yapan ve hesabına gelen 9 milyon TL’ye 3.5 milyonluk suşi alan Suat Toğluk, “Mahmut Çalışkan, ‘Hesabının şampiyonlar ligine çıkaracağım abi’ diyerek kartımı aldı” ifadesi verdi.
Özel bir bankanın sistemsel bir açığını bulup 102 milyonluk TL’lik bir dolandırıcılığa imza atan sanıklar bugün ilk defa hâkim karşısına çıktı. İstanbul 20.Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen davada 14 tutuklu sanık ile 3 tutuksuz sanık savunmalarını verdi.
Örgütün lideri olmakla suçlanan Necip Şükrü Kızılağıl, hesabına paranın 4 Şubat günü geldiğini belirtti. Bankanın ettiği tespitlere göre Kızılağıl’ın hesabına 27 milyon TL geldi. “Hesabıma gelen paranın kaynağı, alımını iptal ettiğim 180 konteyner şampuanın parası” diyen Kızılağıl “Hesabıma para geldiğinde, ilgili şube ile görüştüm. Şube müdürü de müşteri temsilcisi de bu parayı kullanabileceğimi söyledi. O parayı harcamam için banka bizi teşvik etti” diye konuştu.
50 bin TL limitli kartı ile 9 milyon TL’lik harcama yapan dolmuşçu Suat Toğluk ise, 15 senedir tanıdığı Osmanlı Ülkü Harekâtı Federasyonu yöneticisi Mahmut Çalışkan’ın kurbanı olduğunu söyledi. Hesabına yatan para ile 3.5 milyon TL’lik suşiciden harcama yapan Toğlak “Mahmut Çalışkan finans danışmanı. Benim kredi notumun yükseltilmesi gerekirdi. Benden, davacı olan bankanın işletme kartını istedi. Başlangıçta vermek istemedim. Daha sonra kartı verdim. Bana ‘Hesabına para giriş çıkışı olacak. Senin hesabını şampiyonlar ligi yapalım abi’ dedi. Kartımı aldı ve kime verdiğini bilmiyorum. Hesabıma gelen ABD’den gelen paralar var. Bunların hiçbiri ile ilgim yok. Ne çayı bilirim ne pizzayı ne suşiyi… Ne alındığından haberim yok” şeklinde konuştu.
Soruşturma bünyesinde tutuklanan Batmanlı iş insanı Halil İbrahim Acar ise, vurgun parasının aktarıldığı kartının kuzeni tarafından çalındığını söyleyerek “6 Şubat depremleri sonrası Batman’da da artçı sarsıntılar oluyordu. Yine, ofiste olduğumuz bir gün sarsıntı oldu. Biz hızla ofiste çıkarken, amcamın oğlu Müslüm Acar, cüzdanımdan kartlarımı çalmış. Hesabıma bloke konulduğunda durumdan haberim oldu” dedi.
Hesabına gelen 12 milyon 751 bin TL ile 2.6 milyonluk Tekel alışverişi 700 bin suşi alan Nurullah Öksüz, kalan para ile de demir, çimento ile künefe malzemesi aldığını söyledi. Sultanbeyli’de künefe salonu işleten Öksüz, hesabına gelen paraya ilişkin ise, “Alacaklı olduğumuz bir kişi vardı. Bu kişi ödemesini 2 yıla yakın geciktirdi. Daha sonra yanımıza geldi, ödemeyi yapacağını bunun için ilgili bankanın işletme kartının gerektiğini söyledi. Bu para da o nedenle geldi” diye konuştu.
Nurullah Öztürk, hesabına gelen milyonlarca para ile künefe malzemesi aldığını açıkladı.
Gün boyu süren duruşma sonrası mahkeme saat 18.00 sıralarında kararını duyurdu. Tahliye taleplerinin tamamını reddeden mahkeme, bir sonraki celsenin önümüzdeki günlerde yapılmasına karar kıldı. 61 kişinin sanık olarak yargılandığı dosyada, 14 kişi tutuklu halde. Sanıklardan ikisi için ise yakalama kararı bulunuyor.
Nurullah Öksüz ve İsmail Öksüz kardeşler de tutuklandı.
Dava dosyasına yönelik Halktv.com.tr’ye değerlendirme yapan Av. Seda Alçınar “Soruşturma en başından hatalı yürütüldü. Uluslararası bankacılık ve para transferlerinin teknik incelemesi ve hukuki boyutu araştırılmadı. Bu para transferlerin yurtiçi ticaret ilişkilerinde nasıl kullanıldığı tespit edilmeden ‘örgütlü dolandırıcılık’ suçlaması yapıldı. Müşteki bankanın teknik ve güvenlik zaafının bedeli kart sahiplerine ve pos sahibi şirketlere ve yetkililerine ödetildi” şeklinde konuştu.