Türkiye’nin En Değerli Markası THY

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu olan Brand Finance, 2023 senesi “Türkiye’nin En Değerli Markaları- Turkey 100” çalışmasına göre, Türk Hava Yolları (THY), 2 milyar dolarlık marka değeriyle 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında olduğu gibi listenin birincisi oldu. Bu başarıyla birlikte, Türkiye’nin en değerli markası unvanını koruyan THY, marka değerini geçen yıla kıyasla %26 artırmayı başardı.

2. Sırada Arçelik

Arçelik, 1 milyar 500 milyon dolarlık marka değeriyle Türk Hava Yolları (THY)’nin hemen ardından ikinci sırada yer alırken 927 milyon dolarlık marka değeriyle Vestel üçüncülüğü elde etti. Garanti BBVA ise geçtiğimiz yıla göre üç basamak yükselerek 767 milyon dolarlık marka değeriyle dördüncü sıraya yerleşti. İş Bankası 736 milyon dolarlık değeriyle beşinci sırada yer alırken, BİM 589 milyon dolarlık marka değeriyle altıncı sırayı aldı. Ziraat Bankası 560 milyon dolarlık değeriyle yedinci, Ford Otosan 543 milyon dolarlık değeriyle sekizinci, Turkcell 532 milyon dolarlık değeriyle dokuzuncu ve Akbank ise 490 milyon dolarlık marka değeriyle onuncu sırada yer aldı.

3 Yeni Marka Listeye Girdi

Çeşitli sektörlerden 3 yeni marka listeye girmeyi başardı. Şölen, Ege Profil ve Desa, bu yıl ilk 100 marka arasında yer aldı. Ayrıca, listedeki markaların değerlerinde en yüksek oranda artış yüzde 153 ile Aktifbank ve yüzde 101 ile Anadolu Isuzu tarafından kaydedildi. Öte yandan, marka değerinde en büyük düşüş oranı yüzde 64 ile Aytemiz tarafından gerçekleştirildi. Bu markayı yüzde 61’lik düşüşle Anadolu Sigorta ve yüzde 56’lık düşüşle Brisa takip etti.

“En Değerli 100 Markanın Toplam Değeri 15,6 Milyar Dolar”

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İlgüner, en değerli 100 markanın toplam değerinin 15,6 milyar dolar olduğunu belirterek, bu değerin neredeyse geçen yılın değerine (16 milyar dolar) yaklaşıldığını ifade etti. Araştırmaların 2007’deki başlangıç noktasına göre toplam değer kaybının üst üste son 3 yılda devam ettiğini vurgulayan İlgüner, Türk lirasının ve markaların değer kazanmasıyla birlikte şirketlerin marka değerlerinin istenen bir seviyeye yükseliş gösterebileceğini ifade etti. İlgüner, değerli markaların cari açık üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahip olması gerektiğini belirterek, 20. yılına giren ve 384 markayı kapsayan Turquality çalışmalarının artırılması gerektiğine dikkat çekti. İlgüner, “Şirketlerin marka değerinin artırılması adına katma değerli üretim ve ihracat için özel ve kamu taraflarının koordineli bir şekilde hareket etmesini gerektiriyor. ‘Marka Türkiye’ girişimleri, bu hedefe yönelik entegre strateji ve politikaların etkin bir şekilde geliştirilmesini sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version