SON DAKİKA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » ‘Yarının Köyleri’ ile amaç 1 milyon şahsa ulaşmak

‘Yarının Köyleri’ ile amaç 1 milyon şahsa ulaşmak

Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlayarak kalkınmalarını destekleyecek “Yarının Köyleri” projesinin birinci faz çalışmaları süratle devam ediyor.

Yayınlanma:
Güncellenme:
‘Yarının Köyleri’ ile amaç 1 milyon şahsa ulaşmak

ANKARA (İGFA) – Türkiye’nin önder, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile yürütülen ve Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlayarak kalkınmalarını destekleyecek “Yarının Köyleri” projesinin birinci faz çalışmaları sürüyor.

Adana Kürkçüler, Diyarbakır Bağıvar ve İzmir Ulamış köylerinde kurulacak dijital merkezlere yönelik, lokal paydaşların görüşlerini almak ve yol haritasını birlikte oluşturmak maksadıyla kamu kurumlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve fikir başkanlarının iştirakiyle üç vilayette çalıştaylar düzenlendi.

Geniş iştirakli çalıştayların çıktıları ile projenin gelecek adımları için eserlerin belirlenmesi, eser yol haritaları ve yönetişim planları oluşturuldu.

Anadolu’nun bereketli topraklarının eserlerinin, el emeği ve zanaat yapıtlarının markalaşarak, teknolojinin de gücü ile tüketici ile buluşması ve kırsal kalkınmayı teşvik etmesine odaklanan projede eser yol haritalarının oluşturulmasına Kentsel Strateji grubu istikamet verdi.

Kentsel Strateji Kurucusu ve Kent Plancısı Faruk Göksu “Kırsalda teknolojiye ve onun olumlu getirilerine odaklanan yol haritaları bugünü keşfet, yarını tasarla ve dijitalle kalkınma temel adımları ile katma paha yaratan yeni jenerasyon eserlerin üretilmesi için değerli bir kılavuz niteliğindedir. Akıllı tarım uygulamalarıyla ziraî verimliliği artırmak için toprak ve eser idaresini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile etrafa verilen zararın en aza indirilmesini hedefliyoruz. Köylerimizde bilhassa genç kuşak girişimciliğin artırılması için kurulacak dijital merkezlerde geliştirilecek program ve projeler ise yarının köyleri modelinin yaygınlaşması açısından kıymetli olacaktır” dedi.

Projenin tıpkı vakitte üretimde akıllı tarım teknolojileri kullanarak verimliliğin artırılmasına ve tabiata hassas tarım yapılmasına odaklanıldığına dikkati çekilirken, akıllı tarım alanındaki çalışmalar ise Boğaziçi Üniversitesi İktisat Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan danışmanlığında yürütülüyor.

“YARININ KÖYLERİ” PROJESİ İLE MAKSAT 1 MİLYON ŞAHSA ULAŞMAK

Adana, Diyarbakır ve İzmir vilayetlerinde üç pilot köy ile başlayan “Yarının Köyleri” projesinin birinci fazına, yaşanan sarsıntı felaketi sonrası 2024 prestijiyle Hatay’ın da dahil edilmesi planlanıyor. Proje ile beş yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla şahsa ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında, birinci etapta her köy için gelişme potansiyeline sahip üç mahallî esere odaklanılacak. Pilot köylere kurulacak dijital merkezlerden tüm yakın köylerin faydalanması mümkün olacak. Belirlenen pilot vilayetlerde yeni e-ticaret teşebbüsçüsü oranının ise proje tamamlandığında yüzde 60 artacağı öngörülüyor.

İlgili Haberler