Yedieminlerdeki Hacizli Mallar Türkiye Kızılay Derneği’ne Devrediliyor

#image_title

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, icra hukuku çerçevesinde artık hukuki korunmaya ihtiyaç duyulmayan mahcuz malların tasfiyesini halkın ve kamunun yararını göz önünde bulundurarak gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bakan Tunç, “Haciz uygulaması kaldırılan malların, borçlu tarafından öncelikle teslim alınması gerekmektedir, bu şekilde borçlu menfaati korunur. Borçlu mallarını kullanmayı reddederse, rehin hakkı sahibine bu hakkını kullanma fırsatı verilir. Hak sahipleri haklarını kullanmaktan kaçındığında, kamunun yararı ve hak sahipleri gözetilerek sicile kayıtlı malların elektronik satış hükümleri uygulanır” dedi.

Tunç, bu süreçlere rağmen alıcı bulunamayan sicile kayıtlı mallar veya diğer mallar üzerinde hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan kaçındığı durumlarda, kamu yararı gözetilerek mülkiyetin yedieminlere ve kamu yararı özelinde faaliyet gösteren Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş’ye belirli bir bedelle devredileceğini belirtti. Satış geliri, hak sahiplerine ödenecek.

Bakan, mülkiyet devrinin mümkün olmadığı durumlarda söz konusu malların çürümesini önlemek ve çevreye zarar vermemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devir düzenlemesi getirildiğini söyledi. Tasfiye sürecinin usul ve esasları, Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.

Exit mobile version