Yılmaz Güney Kavgası! Ünlü İsimler Birbirine Girdi

#image_title

Yazar Murathan Mungan, Yılmaz Güney’in ölüm yıl dönümü sebebiyle sosyal medyada “Yılmaz Güney’in ölümünün 37’nci yılı. İyi bir yönetmen, iyi bir oyuncu, iyi bir senarist olmasının yanı sıra sinemamızın en iyi yürüyen erkeğiydi.

“Bir daha kimse onun gibi boynunu hafifçe yana kırarak hüzünle bakarken içimizin en ücra yerine dokunamadı” ifadelerine yer verdi.

Mungan’ın paylaşımına cevap veren Farah Zeynep Abdullah ise “Sinemamızın en iyi yürüyen erkeği ve kadın döven ve şiddet türleri açısından zengin ve etkili silah kullanan diyelim” mesajıyla cevaplamıştı.

Yılmaz Güney’in ailesi, oyuncunun yaptığı paylaşımla ilgili dava açma kararı almıştı. Dava haberini duyan Farah Zeynep, eski ismi Twitter olan X hesabından yaptığı paylaşımla bir kez daha gündeme oturmuştu.

1984 senesinde vefat eden oyuncu, senarist ve yönetmen Yılmaz Güney, son zamanlarda Kanal D dizisi ‘Dilek Taşı’ ile tekrardan gündemde. Farah Zeynep Abdullah geçtiğimiz zamanlarda Güney için

“Sinemamızın en iyi yürüyen, kadın döven, şiddet türleri açısından zengin ve etkili silah kullanan erkeği” ifadelerini kullanmıştı. Türk sinemasının usta isimlerinden Nur Sürer, geçtiğimiz günlerde Farah Zeynep Abdullah’ın, Yılmaz Güney hakkındaki sözlerine sert tepkide bulundu.

YILMAZ GÜNEY KIRMIZI ÇİZGİDİR

“Onun yaptığı şu kadar şeyi yapsınlar ondan sonra konuşsunlar. Yılmaz Güney bizim, yani sinemacıların kırmızı çizgisidir.”

Farah Zeynep Abdullah’ın paylaşımı gündemde çok büyük etki yarattı diyebiliriz. İlyas Salman başta olmak üzere birçok kişi ünlü oyuncuya destek oldu. Destek olanlar kadar Abdullah’a tepki gösterenler de vardı.

Farah Zeynep Abdullah’ı ağır eleştirenlerden bir diğer isim ise Yılmaz Güney filminin yapımcısı Ahmet San oldu. San, konuk olarak gittiği Gökay Kalaycıoğlu ile 360 Derece programında konuşma yaptı..
Kalaycıoğlu “Farah Zeynep Abdullah’ın sözlerini nasıl buluyorsunuz?” diye bir soru yöneltti. Ahmet San ise verdiği cevapla yeni bir tartışmanın zeminini hazırladı.

“Onu hadsiz buluyorum, birikimi bile yetmez. Genç hanım arkadaşımızın kültür seviyesi onu algılayabilecek ve o ulvi lafları söyleyebilecek bir şey değil. Laflarına baktığınız zaman da tamamen magazinsel.

”Yılmaz Güney’in çok değişik notları var. Bir kişilikli değil birçok şeyi barındırmış. Bunu sevaplarıyla ve kötülükleriyle. Ben bu kadar sert mizaçlı olunmaması gerektiğini düşünüyorum. Yılmaz Güney’in işlediği cinayeti savunmak bana düşmez. Ben Yılmaz Güney’in fikirlerini ve yaşam tarzını savunmuyorum. Ben iyi ve kötü taraflarıyla damga vurmuş bir insan var. Cannes Film Festivali’nde ödül kaldırmış bir zafer… Bunu istediğin gibi yorumlayabilirsin. Çok iyi bir oyuncu, yönetmen, yazar ve senarist ama bir kavgada da birini öldürmüş. Bu savunulmaz'”

YILMAZ GÜNEY KİMDİR?

Güney, 1 Nisan 1937 senesinde Yenice, Yüreğir, Adana’da dünyaya geldi. Yılmaz Güney’in gerçek ismi Yılmaz Pütün’dür. 1937 senesinde, köylü bir ailenin iki çocuğundan biri olarak hayata gelmiştir. Kendisi Adana’da büyüdü ve Adana birçok filmine konu olmuştur. Üniversite okumak için İstanbul’a gitmiş Atıf Yılmaz ile tanışma fırsatı bulmuş. Bu süreç zarfında bir yandan da hikâyeler yazmıştır. Daha sonrasında Atıf Yılmaz’ın da verdiği destekle sinemada çalışmalarına başlamıştır.

Güney, 1959 senesinde Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik adlı filmlerin hem senaryosunu yazmış hem de filmlerde rol almıştır. Karacaoğlan’ın Karasevdası’nda da yönetmen yardımcılığı yapmıştır. Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Güney, 1961 senesinde bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm edilir. Bu dönemde Çirkin Kral adı alan oyuncu, 1974’te cezaevinden çıkmıştır. Başka bir olaydan 13 Temmuz 1976’da 19 sene hapis cezasına çarptırıldı.

9 Ekim 1981 senesinde Isparta Yarı Açık Cezaevinden yurt dışına kaçtı. Yaşamını ise Fransa’da devam ettirir. Cezaevindeyken GÜNEY adlı bir sanat-kültür dergisi çıkardı. Yol’un kurgusunu tekrar yaptı ve Cannes Film Festivali’nde ödül kazandı. Güney, ilk resmi eşi Nebahat Çehre ile 1966 senesinde bir birlikteliğe başladı, 1968 senesinde çift boşandı. İkinci evliliği 1970’den ölümüne değin Fatoş Güney’le olmuştur, doğan çocuklarına ise Yılmaz adını vermişlerdir. 1963-66 senelerinde Birten Ünal’dan Elif isimli bir kızı vardır.

GÜNEY NEDEN ÖLDÜ?

Son senelerini Paris’te geçiren Güney, mide kanseri hastalığı sebebiyle 9 Eylül 1984 tarihinde 47 yaşında hayatını kaybetti. Mezarı Paris’te yer alan Père Lachaise Mezarlığı’nda 62. kısımda bulunmaktadır.

Exit mobile version