Türkiye’de her seçim döneminde, 60 milyondan fazla seçmen sandığa gidiyor. Çoğu vatandaşımız oyunu olması gerektiği gibi kullanırken, kararsız olanlar veya oy kullanmak istemeyen vatandaşlarımız geçersiz sayılacak oylar atıyorlar. Kullanılmayan boş oyların birçok sebebi olabilir ve demokratik katılımın bir yansıması olarak değerlendirebilirler.
Çoğu ülkede, seçimlerde kullanılmayan boş oyların sayısı genellikle seçim sonucunu etkilemeyecek kadar azdır. Ancak son zamanlarda bu boş oyların sayılarının artması, demokratik süreç açısından endişeler yaratabilir.
Peki bu kullanılan boş oylar kime gidiyor? Hangi durumlarda oyumuz geçersiz sayılır?
Kullanılan Boş Oylar Kime Gider?
Seçim döneminde sandıktan çıkan oyların bir kısmı geçersiz sayılıyor. Geçersiz sayılan yani boş olarak değerlendirilen bu oylar hiçbir parti veya kişiye yazılmaz.
Kullanılmayan boş sayısının artış göstermesi, demokratik katılımın artırılması gerektiğini gösterir. Toplumu bilinçlendirme kampanyaları ve seçim sürecini daha erişilebilir hale getirmek bu sorunun üstesinden gelmemize yardımcı olabilir.
Kullanılan Oy Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?
Sonuç olarak, kullanılmayan boş oylar, demokratik bir toplumda dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Bu oyların azaltılması ve seçmen katılımının artırılması, daha sağlıklı bir demokratik sürecin önemli bir adımı olacaktır. Her seçim, vatandaşların demokratik sorumluluklarını yerine getirmesi için bir fırsattır ve bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi, bir ülkenin demokrasisinin temelini oluşturur. Seçim günü kurullar ve yetkililer seçim sırasında geçerli ve geçersiz oyları tespit etmekle sorumludur.
Türkiye Cumhuriyeti’nde seçimde verilen oylarının geçersiz sayıldığı ve kullanılamadığı durumlar:
- Oy kullanmak için belirlenen saatler dışında oy kullanmak
- Birden fazla adaya oy vermek, mührü birkaç adaya basmak
- Oy pusulasını veya zarfı mühür olmadan sandığa atmak
- Kimlik doğrulama sırasında istenilen yerlere imza atılmaması
- Oy pusulasına mühür dışında farklı bir işaretleme yapmak
- Oy kabini içerisinde gizliliği ihmal etmek
- Seçmenin kimliğinin belirlenememesi
- Seçim günü yasaklanmış kampanya malzemelerinin kullanılması
Her seçim türünde farklı özel prosedürler olabilir. Bu sebeple seçimler öncesinde seçim kanunlarını ve yönetmeliklerini inceleyebilirsiniz.