SON DAKİKA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Sağlık » Beyin Cerrahisinde Devrim: Kafatası Açma İhtiyacı Ortadan Kalkıyor

Beyin Cerrahisinde Devrim: Kafatası Açma İhtiyacı Ortadan Kalkıyor

Gaziantep Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) Uzmanı Prof. Dr. Aslan Güzel, uygun hastalar için kafatası kemiğinin açılmasına gerek kalmadan endoskopik hipofiz cerrahisi ile ameliyat yapılabildiğini açıkladı.

Yayınlanma:
Güncellenme:
Beyin Cerrahisinde Devrim: Kafatası Açma İhtiyacı Ortadan Kalkıyor

Gaziantep’te bulunan Medical Point Hastanesi’nin önde gelen Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) Uzmanı Prof. Dr. Aslan Güzel, tıbbın yeni bir dönemine öncülük eden bir gelişme hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Güzel, uygun koşullara sahip hastaların artık kafatası kemiği açma işlemine gerek kalmadan endoskopik hipofiz cerrahisi ile tedavi edilebileceğini belirtti.

Hastanenin yaptığı açıklamada, endoskopik (transsfenoidal) hipofiz cerrahisinin, burun yoluyla sfenoid sinüs boşluğundan girilerek hipofiz tümörlerinin çıkarılması için kullanılan kapalı bir ameliyat yöntemi olduğu vurgulandı.

Prof. Dr. Güzel, endoskopik hipofiz cerrahisinin başarısının hastanın ameliyat için uygunluğuna, tümörün yerleşim yerine ve büyüklüğüne bağlı olduğunu ifade ederek, hekimin bu özel ameliyat yöntemine karar verdiğini açıkladı.

Nöroşirürji uzmanı, endokrin uzmanı ve kulak burun boğaz uzmanının ortak değerlendirmesiyle hastaya gerekli işlemin yapılması konusunda günümüzde pek çok sağlık kuruluşunda endoskopik hipofiz cerrahisinin yapılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Güzel sözlerine şöyle devam etti:

“Endoskopik hipofiz cerrahisi, endikasyonu uygun hastalarda kafatası kemiğinin açılmasına gerek kalmayabilir. Bu tür hastaların cerrahi öncesi nöroşirürji ve endokrinoloji uzmanı ile birlikte değerlendirildikten sonra ameliyat kararı verilmektedir. İlaca uygun olmayan, bazen büyük ve görme sinirine ve komşu yapılara ciddi bası etkisi olan hipofiz tümörlerinde, vakit kaybetmeden işleme başlamak hasta sağlığı açısından önemlidir. Ameliyatın geciktirilmesi, ciddi görme bozuklukları ve hormon dengesizliklerine neden olabildiği gibi, hayati riskler de oluşmaktadır. Bazen ameliyat sonrası çıkarılamayan, önemli damarlara ve komşu yapılara yapışık veya ameliyat sonrasında tekrar edebilen hipofiz tümörlerinde ilaç, lokal radyasyon veya ışın tedavi seçenekleri (Gamma Knife, Cyber Knife) uygulamaları da mevcuttur ve hastaların bu şekilde tedavi olmaları önemli oranda belirgin fayda sağlamaktadır.” dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül de endoskopik hipofiz cerrahisi yönteminin açık yöntemle yapılan ameliyatlara göre birçok avantajlar olduğunu belirtti.

Bu yöntemde hastaların hastanede yatış sürelerinin azalması sonucunda gündelik hayata uyum sağlamanın daha kolay olduğunu ve yaşam kalitelerinin arttığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gül, Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde endoskopik hipofiz cerrahisinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayarak hasta açısından yüz güldüren sonuçlar alınabildiğini ifade etti.

İlgili Haberler